100% truskawkowy dżem
Sezon sezonem, ale zimą miło jest rozkoszować się truskawkami. Mam to szczęście, że na działce mam małe poletko truskawek, które są w 100 % ekologiczne, gdyż jedynym nawozem jak stosuję jest kompost (też własnej produkcji), a reszta to tylko i wyłącznie moja praca, czyli ręczna walka z chwastami, żadnych oprysków, jedynie współrzędna uprawa. Na prośbę jednej z moich czytelniczek miałam wykombinować dżem bez żadnych dodatków typu cukier, żelfixy i tym podobne wynalazki. Truskawki torturowałam w piekarniku, dzięki czemu pozbyłam się nadmiaru wody, ale nie zrobiłam z nich miazgi, jak to bywa w przypadku tradycyjnie przygotowywanych dżemów, analogicznie pozbywając się wody wydobywa się słodki smak. Aniu, uprzejmie melduję, że zadanie wykonane.
Składniki na 2 słoiki 180 ml :
1 kg truskawek
2 laski wanilii
Przygotowanie:
Truskawki umyj, osusz i pozbądź się szypułek. Każdy owoc podziel na 2-4 części w zależności od wielkości owoców. Ułóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temp. 150-160 C i piecz owoce przez 1 godzinę, a co 20 mienut delikatnie przemieszaj. podpieczone owoce przełóż na dużą patelnię i podsmaż przez 3 minuty dodając ziarenka wanilii. Przełóż dżem do słoików i standardowo pasteryzuj (wstaw do garnka z wodą i gotuj przez 20 minut)
Smacznego!
Ps. Oczywiście możesz dodać cukru, jeżeli już to na tą ilość maksymalnie 50 g i to dopiero na etapie smażenia.
2 komentarze
Ammy
Jesteś KOCHANA
Dziewczyna CUD MIÓD???
becky
Oj tam, oj tam 😉