Bez kategorii

100% wegańskie kluski a’la leniwe

Składniki:

  • 200 g ugotowanej, zblendowanej soi (ja wykorzystałam to co zostało z produkcji mleka sojowego)
  • 1 kg upieczonych batatów
  • ok. 400 g mąki (ja wykorzystałam resztę maki z amarantusa, pszennej i pszennej pełnoziarnistej)
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (zalane ciepłą wodą, dla uzyskania gluta, w zastępstwie jajka)
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • 100 g zmielonych migdałów (niekoniecznie)
Upieczone bataty, 180 C około 40 minut

od lewego górnego rogu: pasta sojowa, glut z siemienia lnianego, puree z batatów, gałka muszkatołowa

Bajzel w trakcie
Pokrojone na kawałki kluski wrzucałam do wrzątku, małymi partiami ok 10 szt na raz, po 3 minutach od wypłynięcia klusek obsmażyłam je na oleju roślinnym
Po podsmażeniu i odtłuszczeniu ich na papierowym ręczniku posypałam je cukrem cynamonowym i polałam konfiturą truskawkową (własnej roboty-wiadomo 😉

Smacznego!

ps. Babcia wyżarła połowę na zimno, a miały być na następny obiad.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *