Bez kategorii
100% wegańskie kluski a’la leniwe
Składniki:
- 200 g ugotowanej, zblendowanej soi (ja wykorzystałam to co zostało z produkcji mleka sojowego)
- 1 kg upieczonych batatów
- ok. 400 g mąki (ja wykorzystałam resztę maki z amarantusa, pszennej i pszennej pełnoziarnistej)
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (zalane ciepłą wodą, dla uzyskania gluta, w zastępstwie jajka)
- sól
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- 100 g zmielonych migdałów (niekoniecznie)
Upieczone bataty, 180 C około 40 minut |
od lewego górnego rogu: pasta sojowa, glut z siemienia lnianego, puree z batatów, gałka muszkatołowa
Bajzel w trakcie |
Pokrojone na kawałki kluski wrzucałam do wrzątku, małymi partiami ok 10 szt na raz, po 3 minutach od wypłynięcia klusek obsmażyłam je na oleju roślinnym |