3 składnikowe bezglutenowe ciasteczka
Dawno nie było u mnie ciasteczek, a te wymyśliłam z potrzeby chwili i totalnych braków w spiżarni. Przepis jest bazowy, tj. dobre same w sobie, ale można je zbajerować dodatkiem przypraw : cynamonu, imbiru, kardamonu, kakao itd. Jestem pewna, że wytrzymają tydzień minimum, ale to tylko hipoteza, bo u mnie zniknęły w 5 minut. Ich przygotowanie razem z pieczeniem to niecałe 30 minut.
Składniki na około 20 sztuk:
kubek płatków owsianych (około 150 g)
2 dojrzałe banany
pół kubka nasion słonecznika (około 50 g)
Banany zblenduj na idealnie gładką masę.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Słonecznik możesz wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni, ciasteczka będą bardziej chrupiące.
Z porcji ciasta (łyżka) uformuj kulkę i rozpłaszcz na blaszcze wyłożonej papierem. Ciastka nie powinny być grubsze niż 1 cm.
Lubię symetrię, dlatego do tego typu ciastek posługuję się obreczą cukierniczą. Wypłeniam ją odpowiednią porcją ciasta, dociskam łyżką.
Ciasteczka piecz około 15 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika,
Smacznego!
One Comment
Dietetyk Na Walizkach
Świetne te ciasteczka. Bardzo prosty, a zarazem wartościowy skład 🙂