3 składnikowy krem do pieczywa z pieczonego kabaczka
Szalenie obrodziły kabaczki i cukinie w tym roku. Mam w spiżarni 10 sztuk takich ponda 2 kg okazów, więc przerabiam na co się da. Ten krem sprawdzi się nie tylko na kanapki, fajnie kompinuje się też z kaszami i ryżem jako dodatek do pudełek śniadaniowych. Jest to też idealny dip do świeżych warzyw, a składa się z trzech podstawowych produktów:
około 2 kg kabaczka/cukinii
pęczek świeżego koperku
około 200 g słonecznika
łyżeczka soli i łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
połowę słonecznika dokładnie wypłucz i mocz w wodzie tyle ile będzie piekł się kabaczek. Pozostałą częśc podpraż na suchej patelni. Kabaczka przekrój na pół, wydrąż pestki i podziel na mniejsze części. Rozłóż kawałki na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 C przez godzinę.
Upieczonego kabaczka (razem ze skórą), namoczony (odcedzony) słonecznik, sól oraz pieprz. Zblenduj na gładką masę, dodaj posiekany koperek oraz resztę podprażonego na suchej patelni słonecznika. Wymieszaj.
Smacznego!