KUCHNIA

3 składnikowy krem do pieczywa z pieczonego kabaczka

Szalenie obrodziły kabaczki i cukinie w tym roku. Mam w spiżarni 10 sztuk takich ponda 2 kg okazów, więc przerabiam na co się da. Ten krem sprawdzi się nie tylko na kanapki, fajnie kompinuje się też z kaszami i ryżem jako dodatek do pudełek śniadaniowych. Jest to też idealny dip do świeżych warzyw, a składa się z trzech podstawowych produktów:

około 2 kg kabaczka/cukinii

pęczek świeżego koperku

około 200 g słonecznika

łyżeczka soli i łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

połowę słonecznika dokładnie wypłucz i mocz w wodzie tyle ile będzie piekł się kabaczek. Pozostałą częśc podpraż na suchej patelni. Kabaczka przekrój na pół, wydrąż pestki i podziel na mniejsze części. Rozłóż kawałki na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 C przez godzinę.

Upieczonego kabaczka (razem ze skórą), namoczony (odcedzony) słonecznik, sól oraz pieprz. Zblenduj na gładką masę, dodaj posiekany koperek oraz resztę podprażonego na suchej patelni słonecznika. Wymieszaj.

 

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *