Bez kategorii

3xM : marchewkowe muffiny z kremem marchewkowym

20150530_103836[1]

Jakiś czas temu kupiłam sobie bajerancki stojaczek na babeczki, tak sobie stał i się kurzył, w końcu załapałam wenę aby go czyś wypełnić.

Składniki na 12 babeczek:

3 duże marchewki

130 g mąki (100 pszennej + 30 g kukurydzianej- może być tylko pszenna)

100 ml oleju słonecznikowego

50 g cukru

1 duży banan (ja miał 2 maleńkie)

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczycczonej

50 g cukru

duża łyżka masła orzechowego

1 duża łyżka dżemu (malinowego, truskawkowego-obojętnie)

łyżeczka cynamonu

opcjonalnie: kawałek startego imbiru (1 cm)

20150530_094138

Przygotowanie:

mąkę, proszek i sodę przesiać do miski, dodać cukier, cynamon- wymieszać. Dodać połowę startej marchewki, olej, zmiażdżone na gładką masę banany. Wymieszać łyżką. Jak widać, masa jest gęsta.

20150530_095230

Krem:

resztę marchwi podsmażyć na łyżce masła kokosowego z dżemem- około 5 minut, następnie zblendować ją z masłem orzechowym.

20150530_095252

Do papilotek na babeczki wyłożyć po pół łyżki masy mączno-marchewkowej, na to łyżeczka kremu i kolejno masa mączna.

20150530_095920

20150530_100048

Tak przygotowanie pieczemy w temp. 180 C około 30 minut.

20150530_103618[1]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *