3xM : marchewkowe muffiny z kremem marchewkowym
Jakiś czas temu kupiłam sobie bajerancki stojaczek na babeczki, tak sobie stał i się kurzył, w końcu załapałam wenę aby go czyś wypełnić.
Składniki na 12 babeczek:
3 duże marchewki
130 g mąki (100 pszennej + 30 g kukurydzianej- może być tylko pszenna)
100 ml oleju słonecznikowego
50 g cukru
1 duży banan (ja miał 2 maleńkie)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczycczonej
50 g cukru
duża łyżka masła orzechowego
1 duża łyżka dżemu (malinowego, truskawkowego-obojętnie)
łyżeczka cynamonu
opcjonalnie: kawałek startego imbiru (1 cm)
Przygotowanie:
mąkę, proszek i sodę przesiać do miski, dodać cukier, cynamon- wymieszać. Dodać połowę startej marchewki, olej, zmiażdżone na gładką masę banany. Wymieszać łyżką. Jak widać, masa jest gęsta.
Krem:
resztę marchwi podsmażyć na łyżce masła kokosowego z dżemem- około 5 minut, następnie zblendować ją z masłem orzechowym.
Do papilotek na babeczki wyłożyć po pół łyżki masy mączno-marchewkowej, na to łyżeczka kremu i kolejno masa mączna.
Tak przygotowanie pieczemy w temp. 180 C około 30 minut.