Bez kategorii

3xR :Rabarbarowe racuchy z rabarbarowym sosem

20150519_163450

 

Składniki (na około 12 sztuk)

2 szklanki mąki pszennej

szklanka mleka sojowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

1 duży dojrzały banan

pół szklanki cukru

0,5 kg rabarbaru (z czego 200 g do sosu)

na sos:

3 łyżki cukru

łyżka mąki ziemniaczanej

200 g rabarbaru

szklanka mleka sojowego

Przygotowanie:

20150519_160743

Suche składniki łączymy w dużej misce, a w drugiej rozgniatamy banana i mieszamy z mlekiem.

20150519_160950

Łączymy wszystko razem i dorzucamy obrany i pokrojony rabarbar. Ciasto powinno być dosyć gęste.

20150519_161830

Masę nakładamy łyżką na rozgrzany olej (ja zawsze smażę na kokosowym maśle rafinowanym), smażymy na złoty kolor po oby stronach (3 minuty co najmniej każda).

20150519_161636

A teraz sos:

do małego rondelka wrzucamy rabarbaru, zasypujemy cukrem i dusimy, aż całkowicie zmięknie (max 10 minut). Podlewamy połową mleka, resztę mleka łączymy z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając dodajemy do rabarbaru. Jeżeli wyjdzie za gęste dodajemy po trochu mleka.

20150519_163434

Smacznego!

One Comment

  • Serge

    Dziś kupiłam w Lidlu piękny rabarbar i tak właśnie szakum przepisu na dobre drożdżowe, Twf3j wygląda pysznie i tak pewnie smakuję, zabieram się więc do pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *