3xR :Rabarbarowe racuchy z rabarbarowym sosem
Składniki (na około 12 sztuk)
2 szklanki mąki pszennej
szklanka mleka sojowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 duży dojrzały banan
pół szklanki cukru
0,5 kg rabarbaru (z czego 200 g do sosu)
na sos:
3 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
200 g rabarbaru
szklanka mleka sojowego
Przygotowanie:
Suche składniki łączymy w dużej misce, a w drugiej rozgniatamy banana i mieszamy z mlekiem.
Łączymy wszystko razem i dorzucamy obrany i pokrojony rabarbar. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Masę nakładamy łyżką na rozgrzany olej (ja zawsze smażę na kokosowym maśle rafinowanym), smażymy na złoty kolor po oby stronach (3 minuty co najmniej każda).
A teraz sos:
do małego rondelka wrzucamy rabarbaru, zasypujemy cukrem i dusimy, aż całkowicie zmięknie (max 10 minut). Podlewamy połową mleka, resztę mleka łączymy z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając dodajemy do rabarbaru. Jeżeli wyjdzie za gęste dodajemy po trochu mleka.
Smacznego!
One Comment
Serge
Dziś kupiłam w Lidlu piękny rabarbar i tak właśnie szakum przepisu na dobre drożdżowe, Twf3j wygląda pysznie i tak pewnie smakuję, zabieram się więc do pracy.