4 składnikowe kotleciki ziemniaczane z pieczarkami
Te kotleciki są bezapelacyjnie ulubionym daniem Miśki. Poprzednio robiłam ze szpinakiem (tu znajdziecie przepis), tym razem są z pieczarkami, ale kurki też by się tu świetnie sprawdziły. Jeżeli Wam zostaną ziemniaki z dnia poprzedniego to jeszcze lepiej, bo ugotowane ziemniaki są tu podstawą, do tego pieczarki cebula i trochę mąki, 20 minut i obiad gotowy. Podałam je z ulubioną surówką, na którą znajdziecie przepis tu, jest jeszcze banalniejsza do wykonania- tu znajdziecie przepis.
Składniki na 6-8 kotlecików (2-3 sztuki na porcję to max):
1 kg ugotowanych ziemniaków (waga przez obraniem i ugotowaniem)
200-250 g mąki najlepiej pszennej, ale jeżeli chcecie wersję bezglutenową to kukurydziana też tu się sprawdzi
400-500 g pieczarek
2 cebule
przyprawy: łyżeczka soli, płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej, płaska łyżeczka pieprzu, płaska łyżeczka suszonego czosnku * sól musicie dodać, reszta to Wasz wybór, ja dodałam wszystko, ale sam pieprz też będzie ok.
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na złoto na 2 łyżkach oleju. Dodaj starte na grubych oczkach tarki pieczarki (w przypadku kurek drobno je posiekaj). Podsmażaj przed około 5 minut. Dopraw ciut solą, czosnkiem i pieprzem.
Ziemniaki utłucz, blender może zrobić maź z ziemniaków, więc nie radzę go używać, jak nie masz tłuczka do ziemniaków to nawet widelec to ogarnie, ważne, aby z wmazie ziemniaczanej nie było grudek. Dodaj mąkę, dopraw gałką muszkatołową.
Ciasto nie powinno się kleić, ale jednocześnie być delikatne, więc lepiej stopniowo dodawać mąki i w zależności od rodzaju użyutych ziemniaków może być koniecznie dodać trcohę więcej lub mniej mąki (oczywiste).
Podziel ciasto na porcje, z każdej utwórz placek, nałóż na środek łyżkę farszu, zawiń boki do środka i uformuj kule, lekko je rozpłaszczając-po porostu placuszki.
Uformowane odkładaj na podsypany mąką blat/deskę.
W głębokiej patelni rozgrzej olej (ja lubię smażyć na kokosowym rafinowanym, czyli bezzapachowym). Smaż na złoto z obu stron, co zajmuje około 5 minut z każdej strony
Smacznego!
2 komentarze
Natalia
Pani kotleciki są genialne. Szybko może ich nie zrobiłam, ale następnym razem powinno pójść mi sprawniej.
Spróbuję dodać ser i może pietruszkę do środka, po to by sprawdzić jak będą smakowały.
becky
A dziękuję bardzo 🙂 Zapraszam do wypróbowania moich innych przepisów. Pozdrawiam, Magdalena