Aksamitna zupa z porów

on

Zupy zazwyczaj jemy w poniedziałki, ale w tym tygodniu przesunęło się to o jeden dzień. W każdym bądź razie, zawsze po weekendowych szaleństwach robimy sobie zupowy detox. Tym razem moja ulubiona zupa z porów. Te maleństwa pochodzą z mojego ogrodu, nie używam żadnych sztucznych nawozów, więc tak wyglądają warzywa w rzeczywistości niczym nie pędzone 😉 Zupa jest aksamitna, delikatna ale jednocześnie ma dosyć wyrazisty smak, można ja wzbogacić o makaron, według mnie ryżowy idealnie by się tu sprawdził.

Składniki na 6-8 porcji:

około 500-700 g porów

około 500 g ziemniaków

200-300 g marchwi

200 g mleka kokosowego z puszki

łyżeczka nasion kozieradki (zmielić/utrzeć w moździerzu)

łyżeczka suszonego czosnku

sól, pieprz (najlepiej biały)

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokrój w  mniej więcej 1 cm kawałki. W dużym (5 litrowym) garnku rozgrzej olej i wrzuć wszystkie warzywa. Duś przez 5 minut mieszając od czasu do czasu, pod koniec dodaj zmielona kozieradkę, czosnek suszony, pieprz, wymieszaj i po kilku sekundach dodaj wodę – około 3 litrów. Dodaj około 1 łyżeczki soli, przykryj garnek pokrywką i gotuj aż warzywa zmiękną, czyli jakieś 15-20 minut. Część warzyw możesz odłożyć do dekoracji, powiedzmy łyżkę na porcję, dodaj mleko kokosowe i zblenduj całość na gładki krem.  Doprowadź ponownie do wrzenia i zupa gotowa.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

2 Comments Add yours

  1. Ania napisał(a):

    A co jest na wierzchu to ciemne?

    1. becky napisał(a):

      Prażona cebulka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.