KUCHNIA

Ananasowe muffiny bez dodatku cukru

 

 

muffiny na talerzu

Naszło mnie dziś na babeczki, a że usilnie się redukuję, to postanowiłam zrobić je nie dodając cukru, tylko wykorzystać cukier naturalnie występujący w owocach. Podkręciłam je jeszcze mąką pełnoziarnistą, płatkami owsianymi i migdałowymi i tak v’oila mam fitmuffinki, bo ananas jest znany ze swoich właściwości wspomagających odchudzanie, dzięki zawartemu w nich enzymowi bromelinie, wspomagającemu trawienie protein. No i czego można chcieć więcej od słodyczy, co nie?

Wartość odżywcza dla 1 z 12 babeczek: 220 kcal/5,2 g białka/36 g węglowodanów/5 g tłuszczu

Składniki na 12 sztuk:

250 g mąki pszennej

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

100 g płatków owsianych

50 g oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)

1 ananas (po obraniu jego masa powinna oscylować pomiędzy 600-650 g)

1 średni banan

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody oczyszczonej

płatki migdałowe do dekoracji i 1 łyżka cukru/opcjonalnie

  • jeżeli chcesz mieć  słodkie a nie półsłodkie babeczki to dodaj 50-100 g cukru

 

Przygotowanie:

Potrzebujesz 1 dużej miski, do której przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodaj płatki owsiane i wymieszaj. Połowę obranego (oczywistość) ananasa zblenduj na gładką masę z bananem i roztopionym olejek kokosowym. Pozostałą cześć ananasa pokrój w drobną, około 5 mm kostkę. Do miski z sypkimi składnikami dodaj owocową papkę, wymieszaj za pomocą dużej łyżki do połączenia składników, nie dłużej po czym dodaj ananasy i przemieszaj. Napełnij foremki do babeczek, posyp płatkami migdałowymi i ewentualnie cukrem w 2/3 i piecz przez 25 minut w temperaturze 190 C na środkowej półce piekarnika (z termoobiegiem).

muffinka zbliżenie

Smacznego!

muff

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *