Bez kategorii

Angielskie bułeczki dyniowe

20151025_123656[1]

Dziś niedziela i coś słodkiego być musi, no wiadomo, ale dziś skromnie bo robimy miejsce na wyjątkowy tort dla Miśka. Bułeczki są miękkie, lekko wilgotne  i wchodzą niesamowicie, po wyłączeniu kamery wciągnęłyśmy z Miśką połowę pierwszej porcji bułeczek smarując je domowym dżemem malinowym.

Składniki na około 20 szt. :

350 g mąki pszennej

50 g zimnego masła roślinnego (użyłam kokosowego)

duża łyżka cukru

100 g rodzynek

200 g puree z dyni (można zastąpić puree z marchewki)

pół łyżeczki soli

2 łyżki mleka roślinnego

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 zblendowany banan

20151025_113306[1]

 

Przygotowanie:

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać i wymieszać z solą i cukrem. W drugiej misce wymieszać puree z dyni, banana, mleko, rodzynki i masło. Do mokrych składników dodać suche, szybko wyrobić ciasto (nie miętolić za długo), może się lekko kleić ale nie do dawać mąki, podsypać tylko blat mąka na której ciasto będzie wałkowane. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm i powycinać okrągłą foremką bułeczki (średnica około 5 cm). Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec 15 miny w temp. 200 C.

20151025_123738[1]

Smacznego!

20151025_123734[1]

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *