Aromatyczne, łatwe ciasto z rabarbarem
Przez moje eksperymenty kulinarne moje Miśki narzekają, że u nas nie ma w domu nigdy nic normalnego do jedzenia, więc zrobiłam im niespodziankę i upiekłam najzwyklejszy placek (nie cierpię słowa placek!) z rabarbarem. Jednocześnie chciałam Wam pokazać, że praktycznie każde ciasto ucierane,po ludzku, to takie w gdzie miesza się wszystkie składniki razem i wyrzuca bez zbędnych ceregieli na blachę, można upiec w formie muffinek, tak, tak moi drodzy, babeczki to żadna magia, tylko ciasto pieczone w mniejszych formach 😉
ps. Wykorzystajcie ten przepis jako bazę, bo rabarbar można zastąpić śmiało jabłkami, agrestem, porzeczkami czy gruszkami, z tym że do gruszek dodałaby też ciut kardamonu. a do do agrestu i porzeczek imbiru.
Składniki na dużą prostokątną blachę :
500 g mąki pszennej
100 g mąki razowej typ 2000 lub 100 g otrębów (dowolnych)
200 g cukru
2 średnie banany
400-500 g rabarbaru/agrestu/jabłek/gruszek
100 g orzechów (migdały, laskowe, włoskie)
puszka 400 ml mleka kokosowego
sok z jednej cytryny
120 g oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego (polecam do pieczenie słonecznikowy lub rzepakowy)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
W misce zblenduj z gładką masę banany, całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, olej i sok z cytryny.
Przesiej do dużej miski mąkę, cukier (zostaw 3 łyżki do posypania całości), sodę i proszek do pieczenia. Dodaj masę bananową i wymieszaj tylko do połączenia składników.
Rabarbar/owoce obierz i pokrój w 1 cm kawałki, a orzechy posiekaj, dodaj wszystko do ciasta i wymieszaj.
Przełóż ciasto na blachę lub wypełnij foremki do babeczek do 3/4 wysokości. Posyp resztą cukru wymieszanym z cynamonem,. Piecz w temp. 180 C około 45 minut (w przypadku ciasta pieczonego jako całość), a babeczki około 25- 30 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest suche.
Smacznego!