Aromatyczne, łatwe ciasto z rabarbarem

Przez moje eksperymenty kulinarne moje Miśki narzekają, że u nas nie ma w domu nigdy nic normalnego do jedzenia, więc zrobiłam im niespodziankę i upiekłam najzwyklejszy placek (nie cierpię słowa placek!) z rabarbarem. Jednocześnie chciałam Wam pokazać, że praktycznie każde ciasto ucierane,po ludzku,  to takie w gdzie miesza się wszystkie składniki razem i wyrzuca bez zbędnych ceregieli na blachę, można upiec w formie muffinek, tak, tak moi drodzy, babeczki to żadna magia, tylko ciasto pieczone w mniejszych formach 😉

ps. Wykorzystajcie ten przepis jako bazę, bo rabarbar można zastąpić śmiało jabłkami, agrestem, porzeczkami czy gruszkami, z tym że do gruszek dodałaby też ciut kardamonu. a do do agrestu i porzeczek imbiru.

Składniki na dużą prostokątną blachę :

500 g mąki pszennej

100 g mąki razowej typ 2000 lub 100 g otrębów (dowolnych)

200 g cukru

2 średnie banany

400-500 g rabarbaru/agrestu/jabłek/gruszek

100 g orzechów (migdały, laskowe, włoskie)

puszka 400 ml mleka kokosowego

sok z jednej cytryny

120 g oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego (polecam do pieczenie słonecznikowy lub rzepakowy)

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

W misce zblenduj z gładką masę banany, całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, olej i sok z cytryny.

Przesiej do dużej miski mąkę, cukier (zostaw 3 łyżki do posypania całości), sodę i proszek do pieczenia. Dodaj masę bananową i wymieszaj tylko do połączenia składników.

Rabarbar/owoce obierz i pokrój w 1 cm kawałki, a orzechy posiekaj, dodaj wszystko do ciasta i wymieszaj.

 

Przełóż ciasto na blachę lub wypełnij foremki do babeczek do 3/4 wysokości.  Posyp resztą cukru wymieszanym z cynamonem,. Piecz w temp. 180 C około 45 minut (w przypadku ciasta pieczonego jako całość), a babeczki około 25- 30 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest suche.

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.