Aromatyczny kremowy budyń z szafranem i kardamonem (kesar phirni)
Kesar Phirni to deser przyrządzany na bazie mąki ryżowej przypominający budyń. Od budyniu jodróżnia go jednak bardziej kremowa konsystencja oraz smak, który zawdzięcza przyprawom. Jest to lekki, bezgutenowy deser idealnie zwieńczający główny posiłek. Jego przygotowanie zajmuje 10 minut, a jeść można go zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealny zimową porą, kiedy to tylko marzymy o ciepłym kocyku, kapciuszkach, herbatkach.
ps. Przepis pochodzi z książki „Wegańska Kuchnia Indyjska” Rihy Hingle, któą zresztą serdecznie Wam polecam.
Składniki na 3-4 porcje:
2 szklanki (pół litra mleka roślinnego, migdałowe będzie w tym przypadku najlepsze)
3 łyżki (około 50 g) mąki ryżoweho
4 łyżki cukru (nierafinowany będzie najlepszy)
szczypta soli
pół łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta szafranu* wiem, paskudnie drogi, więc jeżeli pominiesz nic się nie stanie
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z połową mleka i szafranem, tak aby nie było grudek. Wlej do garnka pozostałe mleko, dodaj mieszankę mleka z mąką i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć dodaj cukier i gotuj jeszcze 2-3 minuty cały czas mieszając.
Gotowy krem przelej do miseczek, udekoruj posiekanymi migdałami lub płatkami migdałowymi i czym tam sobie jeszcze wymarzysz 🙂
Smacznego 🙂
4 komentarze
Gosia
Jaka mąka będzie najlepsza zamiast ryżowej?
becky
Jeżeli w wersji bezgultenowej to polecam jaglaną, a tak poza tym każda będzie dobra, tyle że każda ma innym smak 🙂
Alina
Czy można zamienić mąkę ryżową na inną?
becky
Tak, praktycznie na każdą 🙂