KUCHNIA

Aromatyczny kremowy budyń z szafranem i kardamonem (kesar phirni)

Kesar Phirni to deser przyrządzany na bazie mąki ryżowej przypominający budyń. Od budyniu jodróżnia go jednak  bardziej kremowa konsystencja oraz smak, który zawdzięcza przyprawom. Jest to lekki, bezgutenowy deser idealnie zwieńczający główny posiłek. Jego przygotowanie zajmuje 10 minut, a jeść można go zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealny zimową porą, kiedy to tylko marzymy o ciepłym kocyku, kapciuszkach, herbatkach.

ps. Przepis pochodzi z książki „Wegańska Kuchnia Indyjska” Rihy Hingle, któą zresztą serdecznie Wam polecam.

Składniki na 3-4 porcje:

2 szklanki (pół litra mleka roślinnego, migdałowe będzie w tym przypadku najlepsze)

3 łyżki (około 50 g) mąki ryżoweho

4 łyżki cukru (nierafinowany będzie najlepszy)

szczypta soli

pół łyżeczki mielonego kardamonu

szczypta szafranu* wiem, paskudnie drogi, więc jeżeli pominiesz nic się nie stanie

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z połową mleka i szafranem, tak aby nie było grudek. Wlej do garnka pozostałe mleko, dodaj mieszankę mleka z mąką i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć dodaj cukier i gotuj jeszcze 2-3 minuty cały czas mieszając.

Gotowy krem przelej do miseczek, udekoruj posiekanymi migdałami lub płatkami migdałowymi i czym tam sobie jeszcze wymarzysz 🙂

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

4 komentarze

Skomentuj becky Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *