KUCHNIA

Babeczki z borówkami i czekoladą

Moja Miśka z nudów zapragnęła coś upiec. Z muffinami poradzi sobie nawet dzieciak więc sięgnęłam po swój  sprawdzony przepis bazowy na Wegańskie muffiny przepis podstawowy.

Muffiny z tego przepisu są dobre (czytaj:nie suche na wiór jak to z babeczkami bywa) na drugi i trzeci dzień.

Jak szaleć to szaleć przepis na 30 muffinek :

Składniki na 12 szt (papilotki standardowej wielkości):

500 g mąki

400 ml mleka sojowego

150 g cukru

200 ml oleju roślinnego (około 120 g)

2 banany

łyżeczka sody oczyszczonej

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

uwielbiam połączenie jagód z cynamonem, więc dorzuciłam jego czubatą łyżkę

około 400 g borówek

tabliczka (gorzkiej) ulubionej  czekolady

Przygotowanie:

Banany, cukier, mleko i olej zbenduj.

Pozostałe suche składniki przesiej.

Wymieszaj suche składniki z mokrymi.

Na samym końcu dodaj borówki i przemieszaj delikatnie.

Papilotki do babeczek napełnij masą do 2/3 wysokości.

W środek każdej babeczki wciśnij kostkę czekolady.

Piecz w temp. 180 C 18-20 minut na środkowej półce piekarnika.

 

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *