
Babeczki z borówkami i czekoladą
Moja Miśka z nudów zapragnęła coś upiec. Z muffinami poradzi sobie nawet dzieciak więc sięgnęłam po swój sprawdzony przepis bazowy na Wegańskie muffiny przepis podstawowy.
Muffiny z tego przepisu są dobre (czytaj:nie suche na wiór jak to z babeczkami bywa) na drugi i trzeci dzień.
Jak szaleć to szaleć przepis na 30 muffinek :
Składniki na 12 szt (papilotki standardowej wielkości):
500 g mąki
400 ml mleka sojowego
150 g cukru
200 ml oleju roślinnego (około 120 g)
2 banany
łyżeczka sody oczyszczonej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
uwielbiam połączenie jagód z cynamonem, więc dorzuciłam jego czubatą łyżkę
około 400 g borówek
tabliczka (gorzkiej) ulubionej czekolady
Przygotowanie:
Banany, cukier, mleko i olej zbenduj.
Pozostałe suche składniki przesiej.
Wymieszaj suche składniki z mokrymi.
Na samym końcu dodaj borówki i przemieszaj delikatnie.
Papilotki do babeczek napełnij masą do 2/3 wysokości.
W środek każdej babeczki wciśnij kostkę czekolady.
Piecz w temp. 180 C 18-20 minut na środkowej półce piekarnika.
Smacznego!

