Babka z jarzębiną
Bajecznie prosty i szybki przepis na ciasto ucierane, które można piec w dowolnej formie, nawet muffinek. Ciasto jest bez jajek, a że w moje wersji jest wegańskie to dodałam wegańskiego jogurtu (w wersji wegetariańskiej użyj zwykłego jogurtu, może być naturalny lub w dowolnym smaku. Pieczone w formie babki jest niezwykle efektowne, ale jest przede wszystkim pyszna, nie kruszy się, nie jest sucha, a wręcz przeciwnie idealnie wilgotna, za sprawą jogurtu i dodatku dżemu. Użyłam własnej roboty dżemu z jarzębiny, ale tak naprawę może być to dowolny dżem, konfitury czy powidła. Czas przygotowania do jakieś 10 minut, plus pieczenie i ewentualna dekoracja zajmie w sumie godzinę, czyli ciasto idealne!
Składniki:
300 g mąki pszennej tortowej
150 g cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
100 oleju roślinnego
200 g jogurtu (użyłam wegańskiego waniliowego)
200 g dżemu (użyłam domowej roboty dżemu z owoców jarzębiny)
lukier: cukier puder i sok pomarańczowy
Przygotowanie:
Dokładnie wymieszaj suche składniki tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
W drugiej misce wymieszaj składniki mokre, tj. olej, jogurt i dżem.
Formę do pieczenia wysmaruj olejem i przełóż ciasto.
Piecz przez 45 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C.
Po upieczeniu, przełóż na talerz. Udekoruj wedle uznania 🙂