KUCHNIA

Babka z jarzębiną


Bajecznie prosty i szybki przepis na ciasto ucierane, które można piec w dowolnej formie, nawet muffinek. Ciasto jest bez jajek,  a że w moje wersji jest wegańskie to dodałam wegańskiego jogurtu (w wersji wegetariańskiej użyj zwykłego jogurtu, może być naturalny lub w dowolnym smaku. Pieczone w formie babki jest niezwykle efektowne, ale jest przede wszystkim pyszna, nie kruszy się, nie jest sucha, a wręcz przeciwnie idealnie wilgotna, za sprawą jogurtu i dodatku dżemu. Użyłam własnej roboty dżemu z jarzębiny, ale tak naprawę może być to dowolny dżem, konfitury czy powidła. Czas przygotowania do jakieś 10 minut, plus pieczenie i ewentualna dekoracja zajmie w sumie godzinę, czyli ciasto idealne!

Składniki:

300 g mąki pszennej tortowej

150 g cukru

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

płaska łyżeczka sody oczyszczonej

100 oleju roślinnego

200 g jogurtu (użyłam wegańskiego waniliowego)

200 g dżemu (użyłam domowej roboty dżemu z owoców jarzębiny)

lukier: cukier puder i sok pomarańczowy

Przygotowanie:

Dokładnie wymieszaj suche składniki tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę.

W drugiej misce wymieszaj składniki mokre, tj. olej, jogurt i dżem.

Formę do pieczenia wysmaruj olejem i przełóż ciasto.

Piecz przez 45 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C.

Po upieczeniu, przełóż na talerz. Udekoruj wedle uznania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.