Bajgle pomidorowo-bazyliowe
Bajgle czekoladowe piekę już regularnie 2 razy w tygodniu, i przy pomyślnych wiatrach trafia mi się aż jeden. Postanowiłam zrobić wersję pod swój gust, czyli wytrawną. Na nic to się zdało, te pomidorowe dzieciakowi też smakują 🙁
Tu znajdziecie bajgle na słodko i dokładną instrukcję, jak je zakręcić.
Składniki na 4-5 bajgli:
300 g mąki pszennej
180 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
łyżka suszonej bazylii
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka (4-5) połówek suszonych pomidorów’
mąka do podsypania
Przygotowanie:
W 3 łyżkach ciepłej wody rozpuść drożdże razem z łyżką cukru, odstaw na 15 minut, aż zaczyn się aktywuje. Jeżeli używasz suszonych drożdży to ten etap pomijasz.
Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól, cukier oraz zaczyn. Zagnieć ciasto i odstaw na minimum godzinę w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, zagnieć chwilkę, podziel na dwie części.
Do jednej części dodaj bazylię, a do drugiej koncentrat pomidorowy i posiekane suszone pomidory. Tą pomidorową część podsypuj bez obaw mąką podczas wrabiania koncentratu.
Uformowane bajgle odstaw na 15-20 minut do ponownego wyrastania. Jeżeli nie chce Wam się bawić to możecie uformować zwykłe, okrągłe bajgle, czyli robicie wałek z ciasta i sklejacie jego boki, tak żeby była dziurka w środku. Ta dziurka jest potrzebna, aby ciasto nie było surowe w środku po upieczeniu.
W średnim garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżki cukru. Gotuj każdego wyrośniętego bajgla 1-2 minut z każdej strony, i po wyjęciu z garnka kładź od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy lekko przeschną, upiecz je w temp. 200 C przez 12-15 minut na środkowej półce piekarnika, bez termoobiegu!
Smacznego!
2 komentarze
Aga P.
Ale …. oryginalne 🙂
becky
A dziękuję bardzo 🙂