Bakłażanowe leczo z kaszą jaglaną

20150423_211111_Richtone(HDR)[1]

Dotychczas omijałam szerokim łukiem bakłażany, kojarzyły mi się przede wszystkim faszerowane mięsem mielonym, ale dałam mu szansę i muszę przyznać że jest fenomenalnym warzywem, którego smak świetnie podkręcają zielone oliwki.

Składniki na 4 konkretne porcje:

  • 2 bakłażany
  • 4 pomidory
  • 100 g zielonych oliwek
  • 100 g czarnych oliwek
  • kilka gałązek selera naciowego
  • czerwona papryka
  • 2 ostre papryczki
  • sól, pieprz, czosnek granulowany (lub 2 ząbki świeżego), cukier – wszystkiego po 1 łyżeczce
  • puszka pomidorów (najlepiej całych)

20150423_202156_Richtone(HDR)[1]

W pierwszej kolejności kroimy bakłażana i seler, po czym podsmażamy około 10 minut, dodając sól i mieszamy co chwilę.

20150423_202629_Richtone(HDR)[1]

Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy kolejne 5 minut. Kolejno dodajemy oliwki pokrojone na pół, pomidory w kostkę, dodajemy resztę przypraw. Smażymy około 10 minut i dodajemy pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem aż bakłażan straci swoją gumowatą konsystencję (około 20 minut). W między czasie gotujemy kaszę jaglaną.

20150423_204539[1]

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.