Bez kategorii
Bakłażanowe leczo z kaszą jaglaną
Dotychczas omijałam szerokim łukiem bakłażany, kojarzyły mi się przede wszystkim faszerowane mięsem mielonym, ale dałam mu szansę i muszę przyznać że jest fenomenalnym warzywem, którego smak świetnie podkręcają zielone oliwki.
Składniki na 4 konkretne porcje:
- 2 bakłażany
- 4 pomidory
- 100 g zielonych oliwek
- 100 g czarnych oliwek
- kilka gałązek selera naciowego
- czerwona papryka
- 2 ostre papryczki
- sól, pieprz, czosnek granulowany (lub 2 ząbki świeżego), cukier – wszystkiego po 1 łyżeczce
- puszka pomidorów (najlepiej całych)
W pierwszej kolejności kroimy bakłażana i seler, po czym podsmażamy około 10 minut, dodając sól i mieszamy co chwilę.
Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy kolejne 5 minut. Kolejno dodajemy oliwki pokrojone na pół, pomidory w kostkę, dodajemy resztę przypraw. Smażymy około 10 minut i dodajemy pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem aż bakłażan straci swoją gumowatą konsystencję (około 20 minut). W między czasie gotujemy kaszę jaglaną.
Smacznego!