KUCHNIA

Bakłażanowo pomidorowa potrawka z dodatkiem śliwek i moreli

To danie powstało na zasadzie „o cholera, bakłażany zaraz wyjdą, trzeba coś z nim zrobić”.  Rozejrzałam się po lodówce i tak z łapanki powstało danie, które zachwyciło moje Miśki, a była do tego tak leniwa, że nie chciało mi się gotować ryżu, więc zalałam kuskus wrzątkiem i v’oila.  Bardzo często, gdy gotuję ot tak sobie powstaje genialne danie, bo niby pomidory i bakłażany to klasyka, ale dodajcie do tego słodkich moreli i śliwek, a pokochacie ten duet na zabój.

Składniki na 4 porcje:

3-4 średniej wielkości bakłażany

5-6 śliwek

200 g suszonych moreli

200 g pomidorków koktajlowych (dowolnych, mogą być nawet żółte)

4-5 zwykłych pomidorów

spory pęczek pietruszki

łyżeczka kuminu

łyżeczka garam masala

łyżeczka papryki

łyżeczka mielonej papryki

sól

Przygotowanie:

Bakłażany pokrój w 2 cm kostkę i wrzuć na rozgrzane 3-4 łyżki oleju do dużego (min. 3 litrowego) garnka. Podsmażaj przez 5 minut.

Dodaj wszystkie przyprawy. Wymieszaj, duś kolejne 5 minut.

Dodaj pokrojone w kostkę pomidory (te zwykłe).  Duś 3-5 minut.

Suszone morele i śliwki pokrój w średniej wielkości kostkę i dodaj do gara.

Na samym końcu dorzuć poprzekrawane na pół pomidorki koktajlowe i oraz posiekaną pietruszkę. Po 2-3 minutach gotowe!

Podaj z kaszą kus kus lub ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.