Bakłażanowo pomidorowa potrawka z dodatkiem śliwek i moreli
To danie powstało na zasadzie „o cholera, bakłażany zaraz wyjdą, trzeba coś z nim zrobić”. Rozejrzałam się po lodówce i tak z łapanki powstało danie, które zachwyciło moje Miśki, a była do tego tak leniwa, że nie chciało mi się gotować ryżu, więc zalałam kuskus wrzątkiem i v’oila. Bardzo często, gdy gotuję ot tak sobie powstaje genialne danie, bo niby pomidory i bakłażany to klasyka, ale dodajcie do tego słodkich moreli i śliwek, a pokochacie ten duet na zabój.
Składniki na 4 porcje:
3-4 średniej wielkości bakłażany
5-6 śliwek
200 g suszonych moreli
200 g pomidorków koktajlowych (dowolnych, mogą być nawet żółte)
4-5 zwykłych pomidorów
spory pęczek pietruszki
łyżeczka kuminu
łyżeczka garam masala
łyżeczka papryki
łyżeczka mielonej papryki
sól
Przygotowanie:
Bakłażany pokrój w 2 cm kostkę i wrzuć na rozgrzane 3-4 łyżki oleju do dużego (min. 3 litrowego) garnka. Podsmażaj przez 5 minut.
Dodaj wszystkie przyprawy. Wymieszaj, duś kolejne 5 minut.
Dodaj pokrojone w kostkę pomidory (te zwykłe). Duś 3-5 minut.
Suszone morele i śliwki pokrój w średniej wielkości kostkę i dodaj do gara.
Na samym końcu dorzuć poprzekrawane na pół pomidorki koktajlowe i oraz posiekaną pietruszkę. Po 2-3 minutach gotowe!
Podaj z kaszą kus kus lub ryżem.