KUCHNIA

Bananowo- orzechowe wegańskie ciacha pieczone w słoikach

 

DSC02093

W piątek od rana odliczałam  godziny do weekendu, a w połowie dnia pracy poddałam się po 4 dni walki z chorobą. Ale nie byłabym sobą, gdybym resztkami sił czegoś nie upichciła, na szybko upiekłam ciacha, trochę inaczej. Już kiedyś przedstawiłam na blogu ten patent ze słoikami (przepis znajdziecie tu), ale tym razem, będąc już bardziej zaprawiona w wegańskich wypiekach zmieniłam ciut recepturę, tj. nie ma w niej dodatku cukru.

Składniki na 6 ciastek pieczonych w słoikach o pojemności około 300 ml (to są zwykłe słoiki po dżemach):

150 g mąki pszennej

75 g mąki ziemniaczanej

150 ml oleju roślinnego

150 g daktyli

150 ml gorącej wody (do namoczenia daktyli)

łyżka soku z cytryny

1 banan

50 g orzechów

łyżeczka proszku do pieczenia

DSC02085

Przygotowanie:

Daktyle zalej gorącą wodą i mocz przez około 30 minut (szczerze, u mnie to zazwyczaj trwa 5), po czym zblenduj całość z dodatkiem oleju.

DSC02086

Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek wymieszaj, po czym dodawaj stopniowo przesiewając do masy daktylowej.

DSC02087

Całość możesz wymieszać mikserem.

DSC02088

Dodaj posiekane orzechy i banana pokrojonego w półplasterki. Wymieszaj.

DSC02089

Słoiki delikatnie wysmaruj wewnątrz olejem (zawsze to robię za pomocą ręcznika papierowego) i wypełnij ciastem maksymalnie do połowy.

DSC02090

Piecz w temp. 175-180 C przez 35 minut.

DSC02091

Po wyjęciu z piekarnika zamknij każdy słoik pokrywką aż do całkowitego wystudzenia.

DSC02093

DSC02094

ps. zamknięte ciacha można trzymać w lodówce kilka dni.

DSC02095

Smacznego!

DSC02096

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.