Barfi czyli indyjskie mleczne ciasteczka w wegańskie wersji
Barfi to nazwa wszystkich słodkich ciastek, które Hindusi podają do kawy lub herbaty na zakończenie posiłku lub na podwieczorek. Tu znowu zaskoczenie, to nie są ciastka jakie znamy, bo uwaga, ich się nie piecze, praktycznie jedynie co to gotuje się mleko dłużej niż zazwyczaj , miesza wszystko i chłodzi. Faktycznie, są idealnym dopełnieniem posiłku, bo pomimo tego, że są słodkie (no słodkawe, nie jakiś ulepek) to cudownie chłodzą i koją kubki smakowe np. po jakimś pikantnym curry. Przyznam się od razu, że sama wszystkie zjadłam.
Składniki na 12 sztuk:
120 g mąki kokosowej
500 ml mleka sojowego
150 g cukru
50 g oleju kokosowego
100 g gęstego mleka kokosowego z puszki
pół łyżeczki mielonego kardamonu
50 ml wody różanej
Przygotowanie:
Przez 10 minut gotuj mleko z cukrem na małym ogniu.
Zdejmij garnek z ognia, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i postaw ponownie na ogniu i gotuj mieszając przez kolejne 10 minut.
Powstałą masę przełóż najlepiej do silikonowych foremek, a jeżeli nie masz tak jak ja, to możesz wykorzystać blachę do muffinek, tylko uprzednio lekko je wysmaruj olejem kokosowym. Całość schłodź dobrze w lodówce przez 3 godziny.
Smacznego!