JOGA&AJURWEDA,  KUCHNIA

Barfi czyli indyjskie mleczne ciasteczka w wegańskie wersji

Barfi to nazwa wszystkich słodkich ciastek, które Hindusi podają do kawy lub herbaty na zakończenie posiłku lub na podwieczorek. Tu znowu zaskoczenie, to nie są ciastka jakie znamy,  bo uwaga, ich się nie piecze,  praktycznie jedynie co to gotuje się mleko dłużej niż zazwyczaj , miesza wszystko i chłodzi.  Faktycznie, są idealnym dopełnieniem posiłku, bo pomimo tego, że są słodkie (no słodkawe, nie jakiś ulepek) to cudownie chłodzą i koją kubki smakowe np. po jakimś pikantnym curry. Przyznam się od razu, że sama wszystkie zjadłam.

Składniki na 12 sztuk:

120 g mąki kokosowej

500 ml mleka sojowego

150 g cukru

50 g oleju kokosowego

100 g gęstego mleka kokosowego z puszki

pół łyżeczki mielonego kardamonu

50 ml wody różanej

Przygotowanie:

Przez 10 minut gotuj mleko z cukrem na małym ogniu.

Zdejmij garnek z ognia, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i postaw ponownie na ogniu i gotuj mieszając przez kolejne 10 minut.

Powstałą masę przełóż najlepiej do silikonowych foremek, a jeżeli nie masz tak jak ja, to możesz wykorzystać blachę do muffinek, tylko uprzednio lekko je wysmaruj olejem kokosowym. Całość schłodź dobrze w lodówce przez 3 godziny.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *