KUCHNIA

Batoniki muesli z 5 składników

Kupiłam ostatnio super muesli, to jest w moim mniemaniu super mieszanka bakali i płatków, ale moim Miśkom nie podeszły, bo są bez cukru- zbyt zdrowe 😉 Musiałam ich jakoś przekabacić, a najlepiej do nich przemawiają słodycze. Nawet się nie zorientowali, że jedzą to „wstrętne” muesli.

Składniki na około 12 batoników 5×5 cm:

250 g dowolnego muesli

150 g daktyli

2 czubate łyżki dowolnego masła orzechowego

łyżka syropu klonowego lub innego płynnego słodu (można pominąć)

łyżeczka cynamonu, łyżeczka kardamonu, łyżeczka imbiru

do dekoracji/przybrania:

100 g tabliczka gorzkiej czekolady

łyżeczka oleju kokosowego

do dekoracji: posiekane orzechy, suszone owoce, prażone ziarno kakaowca, wiórki kokosowe, itp.

Przygotowanie:

Daktyle zalej gorącą wodą, mocz przez pół godziny, odcedź i zblenduj na gładką masę.

Całość dokładnie wymieszaj, jeżeli będzie bardzo suche to można dodać odrobinę (łyżkę, dwie) przegotowanej wody.

Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie dobrze dociskając, żeby nie było dziurek. Wstaw do zamrażalnika (po  godzinie już będzie ok).

Całość pokrój w kwadraty, czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Udekoruj wedle uznania.

Gdy wszystko zastygnie (polewa) przechowuj w lodówce w pudełku, a nawet w zamrażalniku- są super!

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.