Batoniki muesli z 5 składników
Kupiłam ostatnio super muesli, to jest w moim mniemaniu super mieszanka bakali i płatków, ale moim Miśkom nie podeszły, bo są bez cukru- zbyt zdrowe 😉 Musiałam ich jakoś przekabacić, a najlepiej do nich przemawiają słodycze. Nawet się nie zorientowali, że jedzą to „wstrętne” muesli.
Składniki na około 12 batoników 5×5 cm:
250 g dowolnego muesli
150 g daktyli
2 czubate łyżki dowolnego masła orzechowego
łyżka syropu klonowego lub innego płynnego słodu (można pominąć)
łyżeczka cynamonu, łyżeczka kardamonu, łyżeczka imbiru
do dekoracji/przybrania:
100 g tabliczka gorzkiej czekolady
łyżeczka oleju kokosowego
do dekoracji: posiekane orzechy, suszone owoce, prażone ziarno kakaowca, wiórki kokosowe, itp.
Przygotowanie:
Daktyle zalej gorącą wodą, mocz przez pół godziny, odcedź i zblenduj na gładką masę.
Całość dokładnie wymieszaj, jeżeli będzie bardzo suche to można dodać odrobinę (łyżkę, dwie) przegotowanej wody.
Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie dobrze dociskając, żeby nie było dziurek. Wstaw do zamrażalnika (po godzinie już będzie ok).
Całość pokrój w kwadraty, czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Udekoruj wedle uznania.
Gdy wszystko zastygnie (polewa) przechowuj w lodówce w pudełku, a nawet w zamrażalniku- są super!
3 komentarze
Aleksandra
Przepis wypróbowany natychmiast! Też mam takie „zbyt zdrowe musli”, dzięki temu przygotowanie tych batoników jest błyskawiczne 🙂 a i znikają w mgnieniu oka:) pyszotaaa…
Aleksandra
Pyyycha!! To chyba najszybszy słodycz, jaki można wieczorem przygotować na następny dzień 🙂 będę do niego często wracać 🙂
becky
Bardzo się cieszę że smakuje 🙂