KUCHNIA

Bazyliowe curry ze szparagów i dyni z makaronem ryżowym

DSC02856

Jak możecie zaobserwować ostatnio pałam miłością do makaronu ryżowego. Jest tak przede wszystkim dlatego, że nie wymaga gotowania, co czyni daną potrawę jednogarnkową, co też można u mnie zaobserwować jest moją specjalnością. Drugi głównym powodem jest, fakt że jest bezglutenowy, nie żebym miała na niego alergię, ale w miarę możliwości staram się go spożywać jak najmniej.

Składniki na 3-4 porcje:

500 g szparagów (pęczek)

400 ml mleka kokosowego z puszki (cała puszka)

około 1 kg dyni pokrojonej w kostkę

cebula

pęczek bazylii

łyżka curry

2 łyżki oleju roślinnego (u mnie standardowo kokosowy)

szczypta soli

DSC02852

Przygotowanie:

DSC02853

Cebulę drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i podsmażaj przez chwilę aż się zeszkli (około 3 minut) po czym dodaj kurkumę i wymieszaj wszystko dokładnie. Po minucie dodaj całą zawartość puszki z mleka kokosowego. Zagotuj.

DSC02854

Szparagi (umyte) pokrój w 2 cm kawałki, dodaj wraz z dynią do garnka z mlekiem kokosowym. Dodaj szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem max 10 minut.

DSC02855

Dodaj suchy makaron ryżowy i poszarpaną bazylię. Zdejmij garnek z ognia, przykryj pokrywką i odczekaj 3-5 minut, aż makaron wchłonie sos.

DSC02857

Gotowe!

DSC02858

Smacznego!

 

2 komentarze

Skomentuj VEGAnation Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *