KUCHNIA

Bezglutenowe 4 składnikowe batoniki bez pieczenia

 

 

Kolejna wariacja na temat szybkich, bezglutenowych batoników. Lista składników jeszcze krótsza, smak jeszcze lepszy- wiadomo 😉 Jeden tego typu batonik kupiony w sklepie to koszt minimum 2 zł, tu wyjdzie minimum 20 sztuk i to konkretnej wielkości, a cały koszt to maksymalnie 15 zł.

Składniki na około 20 batoników:

100 g preparowanego/ekspandowanego czy po ludzku dmuchanego  ryżu/kaszy jaglanej itp.

150 g płatków migdałowych

1-2 banany (2 małe, lub jeden duży)

100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, banana dokładnie zblenduj.  Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj- najlepiej dłonią. Równomiernie rozłóż masę w formię wyłożonej papierem do pieczenia. Dociśnij. Włóż do zamrażalnika na godzinkę, następnie pokrój. Tak przygotowanie przechowuj w lodówce. Wytrzymają minimum tydzień.

Smacznego!

 

 

2 komentarze

  • Monika z Vegapaśnika

    Bardzo smaczne i mega szybkie w przygotowaniu 🙂 nie miałam płatków migdałowych, dałam w zamian wiórki koko i podprażony słonecznik i jeszcze trochę musu daktylowego ( w ramach niemarnowania resztek ;)) i naprawdę fajna przekąska z tego miksu wyszła. Dzięki wielkie za ten blog 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *