KUCHNIA

Bezglutenowe ciasteczka z ciecierzycy i czekoladą

Kilka lat temu sama bym w to nie uwierzyła, że ze strączków można wyczarować tak pyszne ciastka. Te dzisiejsze są ciastkami idealnymi: miękkie w środku, ale się nie kruszą, bo są lekko wilgotne. Sycące dzięki orzechom i czekoladzie, w sam raz na przekąskę o każdej porze dnia i nocy 🙂

Składniki na 12 sztuk:

250 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki, ze słoika tym bardziej)

150 g masła orzechowego

2 czubate łyżki (50 g) dowolnej mąki , u mnie to była kokosowa, jeżeli dodacie bezglutenowej to będą ciastka bezglutenowe, wiadomo.

50-80 g cukru

100 g gorzkiej czekolady

50 ml wody (3 łyżki, aby lepiej blendowała się ciecierzyca)

płaska łyżeczka sody oczyszczonej

 

Przygotowanie:

Zblenduj na gładka masę ciecierzycę, cukier, wodę i masło orzechowe. Czekoladę posiekaj.

Do masy dodaj sodę i mąkę. Dokładnie wymieszaj.

Na samym końcu wmieszaj posiekana czekoladę.

Porcję ciasta nabieraj dużą łyżką, formuj kulkę, a następnie układaj na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia rozpłaszczając na grubość ok 1 cm.

Piecz w temp. 170-180 C przez około 12-15 minut.

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *