Bezglutenowe ciasteczka z ciecierzycy i czekoladą
Kilka lat temu sama bym w to nie uwierzyła, że ze strączków można wyczarować tak pyszne ciastka. Te dzisiejsze są ciastkami idealnymi: miękkie w środku, ale się nie kruszą, bo są lekko wilgotne. Sycące dzięki orzechom i czekoladzie, w sam raz na przekąskę o każdej porze dnia i nocy 🙂
Składniki na 12 sztuk:
250 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki, ze słoika tym bardziej)
150 g masła orzechowego
2 czubate łyżki (50 g) dowolnej mąki , u mnie to była kokosowa, jeżeli dodacie bezglutenowej to będą ciastka bezglutenowe, wiadomo.
50-80 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
50 ml wody (3 łyżki, aby lepiej blendowała się ciecierzyca)
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Zblenduj na gładka masę ciecierzycę, cukier, wodę i masło orzechowe. Czekoladę posiekaj.
Do masy dodaj sodę i mąkę. Dokładnie wymieszaj.
Na samym końcu wmieszaj posiekana czekoladę.
Porcję ciasta nabieraj dużą łyżką, formuj kulkę, a następnie układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozpłaszczając na grubość ok 1 cm.
Piecz w temp. 170-180 C przez około 12-15 minut.
Smacznego!