KUCHNIA

Bezglutenowe czekoladowe muffiny z nadzieniem malinowym

Przedstawiam Wam moją najnowszą dumę: bezglutenowe czekoladowe muffuny z nadzieniem malinowym, do tego są bez nabiału i bez jajek, a więc  jeżeli nie macie uczulenia na czekoladę, czego bym Wam szczerze współczuła, to może je jeść chyba każdy wrażliwiec. W związku z tym, że coraz częściej prosicie mnie o bezglutenowe ciacha postawiłam sobie za cel wyczarować muffiny, ale takie, co nawet mnie zachwycą, bo wiecie jak to jest z beglutami, są przeważnie albo  suche, albo zakalcowane i juz na pierwszy rzut oka widać, że to jakieś zdrowe podróbki. Nic nikomu nie mówiąc poczęstowałam kilka osób, rozszerzające sie źrenice po pierwszym gryzie mówiły wszystko, a na hasło, że są bezglutenowe nikt nie mógł uwierzyć. A więc tak, są tak samo pyszne jak i pieknie wyglądają, są lekkie, puszyste i wilgotne w środku.   Zatem do dzieła!

Składniki na 8-9 sztuk:

50 g mąki ryżowej

50 g mąki kukurydzianej

100 g mąki owsianej

200 ml melka roślinnego (u mnie sojowe)

1 banan

50 g cukru

30 ml oleju roślinnego (2 łyżki)

płaska łyżeczka sody

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

około 100 g dżemu u mnie malinowy, ale sprawdzi się tu każdy (pomarańczowy, wiśniowy, truskawkowy itd.)

około 150 g gorzkiej czekolady (dokładnie potrzeba jednej tabliczki i 9 kostek)

Przygotowanie:

Jak to muffiny, nie ma tu żadnej filozofii, suche składniki należy dokładnie wymieszać, a precyzyjniej to wszystkie mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól, można nawet przesiac przez sito. Czekoladę (1 tabliczkę) rozpuścić w kąpieli wodnej, a banana, cukier i olej zblendowac na gładką masę.

Wyszmieszać wszsystkie składniki razem.

Gotowe ciasto odstawić na 10-15 minut, aby mąki dobrze nasiąkneły mokrymi składnikami.

Papilotki do babeczek napełnić do połowy masą, następnie na środku nałożyć łyżeczkę dżemu, i dopełnić foremkę ciastem, tak aby była wypełniona do mniej więcej  3/4, a na sam koniec wcisnąć w ciasto kostkę czekolady.

Piec w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez około 18 minut.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *