Bezglutenowe kokosowe tartaletki z liczi
Na ten pomysł wpadłam dzięki Miśce, bo ostatnio wspominała tartaletki jakie jadła w przedszkolu, a że ostatnio jak wszystkie Wegusy tez napadłam na lidla i kupiłam liczi w puszcze to wykombinowałam sobie je z dodatkiem kokosa.
Składniki na 4 duże tartaletki lub jedną w dużej formie (około 20 cm):
ciasto:
50 g mąki kokosowej
50 g mąki ryżowej
80 g mąki gryczanej
150 g masła kokosowego
1 banan
szczypta soli
Krem:
150 g ryżu
100 g wiórków kokosowych
puszka liczi (owoce i syrop)
około 300 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego, słodzonego, tego z Biedronki)
Przygotowanie:
Zacznij od zalania wiórków kokosowych gorącą wodą, tak aby woda je przykryła. Wymieszaj mąki z solą i wysyp je na dużą deskę/blat na którym będziesz siekać ciasto.
Za pomocą dużego noża siekaj ciasto wtłaczając w nie masło kokosowe i banana.
Po chwili ciasto zacznie się zlepiać. Uformuj z niego kulę i podziel na tyle częsci ile masz foremek.
Foremki do pieczenia wyłóż papierem i wylep je ciastem (u mnie było więcej form, bo robiłam ciasto z podwójnej ilości składników, ale w między czasie z Miśką wyżarłyśmy krem, i tylko na 4 wystarczyło). Tak przygotowane schowaj do lodówki na czas przygotowywania kremu (około 30 minut).
Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem syropu z liczi, dzięki temu krem będzie miał ciekawy posmak i nie trzeba będzie go dosładzać. Pamiętaj, o mieszaniu ryżu od czasu do czasu.
Wiórki odsącz na sicie z wody i zblenuj na gładką masę razem w ryżem. Oczywiście możesz krem dosłodzić, kwestia gustu. Blendowanie trochę Ci czasu zajmie, więc zanim zaczniesz rozgrzej piekarnik do temp. 18-190 C po czym upiecz spody tartaletek przez 15-20 minut maksymalnie.
Blenuj, blenduj. Po upieczeniu lekko przetudź spody, po czym napełnij je kremem i ułóż na wierzchu pokrojone liczi.
Najlepiej by było, abyś umieścił/a ta przygotowane w lodówce, ja jadłam jeszcze ciepłe.
Smacznego!