Bezglutenowe malinowo malinowe wegańskie brownie
Nie wiem jak Wy, ale ja porostu raz na jakiś czasu muszę zjeść czekoladę, mam po prostu po dziurki w uszach już fit batoników, suróweczek , lekkich zupek warzywnych i marzy mi się brownie. Zaletą tego ciasta jest nie tylko podniesienie poziomu endorfin, ale tez to że robi się bardzo szybko (no z 10 minut) i pieczenie tez nie zajmuje dużo czasu (25 minut maksymalnie). Żeby jednak nie było zbyt ciężko, to nadałam mu lekkości dzięki dodaniu musu malinowego oraz użyłam mąki bez glutenu. Ciasto jest wytrawne, czyli nie za słodkie, wilgotne, ale nie za ciężkie- po prostu ideał na lato 🙂
ps. Mąkę grochową możecie zastąpić każdą inną i będzie ok, byle nie pełnoziarnistą typ 2000 bo będzie glut.
Składniki na małą blaszkę (tortownica maks 23 cm) blaszkę:
150 g mąki grochowej
250 g malin (100 g odłóż do dekoracji)
2 banany
80 g oleju roślinnego
100 g cukru (u mnie dark muscovado)
30 g kakao
100 g gorzkiej czekolady
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
150 g malin i banany zblenduj na gładką masę.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, olej i cukier.
Do masy owocowej dodaj czekoladową. Wymieszaj.
Do powstałej masy dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta rozłóż resztę owoców.
Piecz 20-25 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C.
Całość możesz dla bajeru i smaku przybrać listkami mięty 🙂
Smacznego 🙂