KUCHNIA

Bezglutenowe malinowo malinowe wegańskie brownie

 

Nie wiem jak Wy, ale ja porostu raz na jakiś czasu  muszę zjeść czekoladę, mam po prostu po dziurki w uszach już fit batoników,  suróweczek , lekkich zupek  warzywnych i marzy mi się brownie.  Zaletą tego ciasta jest nie tylko  podniesienie poziomu endorfin, ale tez to że robi się bardzo szybko (no z 10 minut) i pieczenie tez nie zajmuje dużo czasu (25 minut maksymalnie). Żeby  jednak nie było zbyt ciężko, to nadałam  mu lekkości dzięki dodaniu musu malinowego oraz użyłam mąki bez glutenu. Ciasto jest wytrawne, czyli nie za słodkie, wilgotne, ale nie za ciężkie- po prostu ideał na lato  🙂

ps. Mąkę grochową możecie zastąpić każdą inną i będzie ok, byle nie pełnoziarnistą typ 2000 bo będzie glut.

Składniki na  małą blaszkę (tortownica maks 23 cm) blaszkę:

150 g mąki grochowej

250 g malin (100 g odłóż do dekoracji)

2 banany

80 g oleju roślinnego

100 g cukru (u mnie dark muscovado)

30 g kakao

100 g gorzkiej czekolady

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Przygotowanie:

150 g malin i banany zblenduj na gładką masę.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, olej i cukier.

Do masy owocowej dodaj czekoladową. Wymieszaj.

Do powstałej masy dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj tylko do połączenia składników.

Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzchu ciasta rozłóż resztę owoców.

Piecz 20-25 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C.

Całość możesz dla bajeru i smaku przybrać listkami mięty 🙂

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.