Bezglutenowe pączki w stylu azjatyckim
Alternatywa dla zwykłych pączków drożdżowych, czyli połączenie gorącego tygodnia azjatyckiego w Biedrze z tłustym czwartkiem- wszyscy mają pączki, mam i ja! Aha, całość zajmie Wam 30 minut łącznie z jedzeniem.
Składniki:
200 g mąki ryżowej
50 g cukru trzcinowego
50 g wiórków kokosowych
200 g brzoskwini (u mnie własnej produkcji ze słoika)/mango
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Owoce zblenduj na gładkie puree i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Ciasto jest miękkie i bardzo plastyczne. Schowaj do do zamrażalnika na czas podgrzania oleju.
Ze schłodzonego (max 15 minut w zamrażalniku, 40 w lodówce) uformuj małe kulki.
Wrzucaj na gorący olej najlepiej pojedynczo. Radzę smażyć trzymając je na łyżce cedzakowej bo są gotowe w kilka sekund.
Posyp cukrem pudrem dla bajeru.
Pączuszki są miękkie i wilgotne w środku, jak widać Dzieciak nie mógł się powstrzymać.
Smacznego!
Ps. A tu dowód na to, że moja rada odnośnie smażenia nie jest bezpodstawna, te 4 węgielki wrzuciłam na raz i odwróciłam się na kilka sekund.
7 komentarzy
monika
Można użyć innej mąki i np.banana?
becky
Śmiało, zwłaszcza z bananem 🙂
Sylwia
a, czy zwykłej maki można uzyc, czy koniecznie musi być specjalna?
Iza
Czy można pominąć wiórki kokosowe?
becky
Wiórki kokosowe są tu raczej kluczowym składnikiem 🙂
Ewa
Na jakim oleju smażyć? Czy może być rzepakowy?
becky
Rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy, ważne żeby byłe delikatny w smaku.