KUCHNIA

Bezglutenowe pączki w stylu azjatyckim

DSC01605

Alternatywa dla zwykłych pączków drożdżowych,  czyli połączenie gorącego tygodnia azjatyckiego w Biedrze z tłustym czwartkiem- wszyscy mają pączki, mam i ja! Aha, całość zajmie Wam 30 minut łącznie z jedzeniem.

Składniki:

200 g mąki ryżowej

50 g cukru trzcinowego

50 g wiórków kokosowych

200 g brzoskwini (u mnie własnej produkcji ze słoika)/mango

łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

szczypta soli

Przygotowanie:

Owoce zblenduj na gładkie puree i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Ciasto jest miękkie i bardzo plastyczne. Schowaj do do zamrażalnika na czas podgrzania oleju.

Ze schłodzonego (max 15 minut w zamrażalniku, 40 w lodówce) uformuj małe kulki.

Wrzucaj na gorący olej najlepiej pojedynczo.  Radzę smażyć trzymając je na łyżce cedzakowej bo są gotowe w kilka sekund.

DSC01603

Posyp cukrem pudrem dla bajeru.

DSC01607

Pączuszki są miękkie i wilgotne w środku, jak widać Dzieciak nie mógł się powstrzymać.

DSC01610

Smacznego!

DSC01612

Ps. A tu dowód na to, że moja rada odnośnie smażenia nie jest bezpodstawna, te 4 węgielki wrzuciłam na raz i odwróciłam się na kilka sekund.

DSC01604

7 komentarzy

Skomentuj becky Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *