Bezglutenowe wegańskie batoniki „Bounty”

on

 

 

Bardzo Wam przypadły do gustu moje batoniki owsiane , a dziś przepis na  zupełnie inne. Te batoniki bardzo przypominają w smaku i konsystencji „Bounty”, tyle że są mniej słodkie, no i darowałam sobie czekoladę, co ty oczywiście możesz zrobić .  Uwielbiam ryż pod każdą postacią za jego lekkostrawność, a te batoniki będą idealną przekąską po  treningu,  czy porostu ot tak do przekąszenia. Kwestia podania tej „masy” w formie batonów jest umowna, bo równie dobrze  można udekorować całość czekoladą i podawać jako deser/ciasto. Bardzo zachęcam do dodania kardamonu, który idealnie  współgra z kokosem nadając mu ciekawszego smaku, bo powiedzmy sobie szczerze kokos sam w sobie jest dosyć mdły.

ps. Przechowywane w lodówce wytrzymają do 7 dni.

Składniki na 16-18 sztuk /blaszka 20×25 cm:

200 g płatków ryżowych/można zastąpić jaglanymi

100 g wiórków kokosowych

100 g płatków migdałowych

100 g cukru

puszka mleka kokosowego 400 ml

5-6 strąków kardamonu lub pół łyżeczki mielonego

szczypta soli

200 ml wody

Przygotowanie:

Do garnka wrzuć płatki ryżowe, dodaj całą zawartość puszki z mlekiem koksowym. Na małym ogniu doprowadź tylko i wyłącznie do zagotowania. Dodaj 200 ml wody i pozostałe składniki. Wymieszaj. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie dociśnij masę. Piecz w temp. 180 C przez 30 minut. Po całkowitym wystudzeniu pokrój (nóż z ząbkami/do chleba będzie idealny),

 

 

 

 

5 Comments Add yours

  1. iga napisał(a):

    Jak dlugo moga takie batoniki lezec?

    1. becky napisał(a):

      Przechowywane w zamkniętym pojemniku szacuję że do 5 dni.

  2. Ewa napisał(a):

    Czy zamiast cukru można użyć ksylitolu? Jeśli tak, to w jakiej ilości? 🙂 Pozdrawiam

    1. becky napisał(a):

      Możesz oczywiście użyć zamiast, ale w ilości nie pomogę, bo nie używam, prawdę powiedziawszy jestem wrogiem takich wynalazków.

  3. iga napisał(a):

    A czym innym mozna by bylo doprawic zamiast kardamonu? Pozdrawiam😊

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.