Bezglutenowe wegańskie batoniki „Bounty”
Bardzo Wam przypadły do gustu moje batoniki owsiane , a dziś przepis na zupełnie inne. Te batoniki bardzo przypominają w smaku i konsystencji „Bounty”, tyle że są mniej słodkie, no i darowałam sobie czekoladę, co ty oczywiście możesz zrobić . Uwielbiam ryż pod każdą postacią za jego lekkostrawność, a te batoniki będą idealną przekąską po treningu, czy porostu ot tak do przekąszenia. Kwestia podania tej „masy” w formie batonów jest umowna, bo równie dobrze można udekorować całość czekoladą i podawać jako deser/ciasto. Bardzo zachęcam do dodania kardamonu, który idealnie współgra z kokosem nadając mu ciekawszego smaku, bo powiedzmy sobie szczerze kokos sam w sobie jest dosyć mdły.
ps. Przechowywane w lodówce wytrzymają do 7 dni.
Składniki na 16-18 sztuk /blaszka 20×25 cm:
200 g płatków ryżowych/można zastąpić jaglanymi
100 g wiórków kokosowych
100 g płatków migdałowych
100 g cukru
puszka mleka kokosowego 400 ml
5-6 strąków kardamonu lub pół łyżeczki mielonego
szczypta soli
200 ml wody
Przygotowanie:
Do garnka wrzuć płatki ryżowe, dodaj całą zawartość puszki z mlekiem koksowym. Na małym ogniu doprowadź tylko i wyłącznie do zagotowania. Dodaj 200 ml wody i pozostałe składniki. Wymieszaj. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie dociśnij masę. Piecz w temp. 180 C przez 30 minut. Po całkowitym wystudzeniu pokrój (nóż z ząbkami/do chleba będzie idealny),
5 komentarzy
iga
Jak dlugo moga takie batoniki lezec?
becky
Przechowywane w zamkniętym pojemniku szacuję że do 5 dni.
Ewa
Czy zamiast cukru można użyć ksylitolu? Jeśli tak, to w jakiej ilości? 🙂 Pozdrawiam
becky
Możesz oczywiście użyć zamiast, ale w ilości nie pomogę, bo nie używam, prawdę powiedziawszy jestem wrogiem takich wynalazków.
iga
A czym innym mozna by bylo doprawic zamiast kardamonu? Pozdrawiam?