KUCHNIA

Bezglutenowe wegańskie batoniki „Bounty”

 

 

Bardzo Wam przypadły do gustu moje batoniki owsiane , a dziś przepis na  zupełnie inne. Te batoniki bardzo przypominają w smaku i konsystencji „Bounty”, tyle że są mniej słodkie, no i darowałam sobie czekoladę, co ty oczywiście możesz zrobić .  Uwielbiam ryż pod każdą postacią za jego lekkostrawność, a te batoniki będą idealną przekąską po  treningu,  czy porostu ot tak do przekąszenia. Kwestia podania tej „masy” w formie batonów jest umowna, bo równie dobrze  można udekorować całość czekoladą i podawać jako deser/ciasto. Bardzo zachęcam do dodania kardamonu, który idealnie  współgra z kokosem nadając mu ciekawszego smaku, bo powiedzmy sobie szczerze kokos sam w sobie jest dosyć mdły.

ps. Przechowywane w lodówce wytrzymają do 7 dni.

Składniki na 16-18 sztuk /blaszka 20×25 cm:

200 g płatków ryżowych/można zastąpić jaglanymi

100 g wiórków kokosowych

100 g płatków migdałowych

100 g cukru

puszka mleka kokosowego 400 ml

5-6 strąków kardamonu lub pół łyżeczki mielonego

szczypta soli

200 ml wody

Przygotowanie:

Do garnka wrzuć płatki ryżowe, dodaj całą zawartość puszki z mlekiem koksowym. Na małym ogniu doprowadź tylko i wyłącznie do zagotowania. Dodaj 200 ml wody i pozostałe składniki. Wymieszaj. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie dociśnij masę. Piecz w temp. 180 C przez 30 minut. Po całkowitym wystudzeniu pokrój (nóż z ząbkami/do chleba będzie idealny),

 

 

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.