KUCHNIA

Bezglutenowe wegańskie ciasteczka digestive

Nie wiem ja Wy ale ja uwielbiałam oryginalne ciasteczka Digestive. Są kruche, słodko- słone, po prostu idealne. Postanowiłam zrobić ich bezglutenową wersję, ze względu na to, że staram się ograniczać gluten w swojej diecie, ale nie martwcie się, nie będzie nagle wszystkiego bez glutenu, no bo jakże to tak bez drożdżówki. Ciastka z tego przepisu są idealne jako spód do np. serników, gdzie wykorzystuje się już upieczone wcześniej ciastka, lub też jako idealna baza do wszelkich kruchych tart i to bez zbędnego wałkowania i chłodzenia. Jest to idealny przepis- baza dla wszystkich nie tolerujących glutenu , ale zapewniam, że będą smakować wszystkim. Upiekłam ich 32 szt, z czego 12 zostało mi do dalszego zbajerowania (w tygodniu Wam pokażę, co można zrobić z takimi zwyklakami), każdy kto do mnie przychodził do kuchni wykorzystywał moją nieuwagę i wybiegał z garścią ciastek.

Składniki na około 30 sztuk:

200 g płatków owsianych

150 g mąki gryczanej

80 g cukru

100 ml oleju roślinnego

100 ml mleka roślinnego

szczypta soli

pół łyżeczki  bezglutenowego proszku do pieczenia (ja pominiecie, to nic się nie stanie)

Przygotowanie:

Zblenduj płatki owsiane (ale nie na mąkę), umieść wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem, odmierzaj porcje ciasta małą łyżeczką, formuj kulki i rozpłaszczaj, tak żeby nie były grubsze niż 5 mm. Jak widać, idealnie wyciska się w tym cieście wzorki.

Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez 18-20 minut. Po wystudzeniu ciasteczka jeszcze ciut twardnieją.

Z własnego doświadczenia wiem, że tego typu ciastka wytrzymają minimum tydzień w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *