Bezglutenowe wegańskie ciasto marchewkowe
W większości przepisów na ciasto marchewkowe marchwi w składzie jest tyle co kot napłakał. W tym cieście licząc gramaturę marchwi jest połowa, reszta to bajery i sklejacze. Najlepsze ciasto marchewkowe jakie w życiu jadłam to było wegetariańskim lokalu w Krakowie jakieś 14 lat temu, niestety tego lokalu już nie ma ale to ciasto smakuje dokładnie tak samo 🙂 Nie jest to ulepek, ale jest słodkie, wilgotne, świeże prze kilka dni, bardzo smakowało Miśce, jak tylko wyjęłam z piekarnika to we dwie zjadłyśmy połowę na raz w ramach podwieczorku i kolacji 😉
Składniki na małą blaszkę (18×20 cm) , jeżeli chcecie upiec np. w tortownicy 26 cm to proszę składniki przemnożyć przez 3, wtedy ciasto będzie też odpowiednio wyższe:
300 g marchwi (waga przed obraniem)
100 g mąki bezglutenowej, u mnie była to jaglana, może tez być owsiana lub gryczana
50-80 g cukru
1 duży banan
50 g (2 czubate łyżki) oleju kokosowego lub innego roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy)
30-50 g orzechów (włoskie, laskowe, pekan)/można pominąć
30-50 g wiórków kokosowych/można pominąć
łyżeczka cynamonu
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
opcjonalnie można dodać łyżeczkę sproszkowanego imbiru
zamiast wiórków i orzechów można dodać 50 g namoczonych rodzynek/żurawiny/aronii/posiekanych daktyli i wtedy zmniejszyć nawet do połowy dodatek cukru
Przygotowanie (wszystko w jednej misce):
W dużej misce zblenduj banana, cukier i olej.
Dodaj przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól.
Dorzuć posiekane orzechy, wiórki i startą na drobnych oczkach marchew.
Wymieszaj dokładnie.
Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz 30 minut (jeżeli dokładnie z podanej ilości), jeżeli zwiększysz proporcje to około 45 minut, ale dla pewności sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche, ale nie przesusz 😉
Smacznego!
ps. Podane z odrobiną gęstego mleka kokoswego z puszki i dżemem marchewkowym, na który znajdziecie przepis tu .
5 komentarzy
Katarzyna
Czy dodawanie proszku i sody jest konieczne, skoro ciasto nie rosnie? 🙂
becky
Trochę rośnie 🙂 Możesz pominąć, bo kto Ci zabroni 😉
Darek
Witam. W jakiej temperaturze mam piec. Pozdrawiam
becky
180 C 🙂
Agata
Wspaniałe jest to ciasto – robiłam wiele razy, zawsze wychodzi wilgotne i aromatyczne. Dziękuję <3