KUCHNIA

Bezglutenowy chleb z szuszonymi warzywami

Mam  dla Was ochudzony, a dokładniej odtłuszczony wariant chleba bezgutenowego z samych ziaren, chodzi dokładnie o ten przepis: Najlepszy na świecie bezglutenowy chleb z samych ziaren . Jest to chleb, do którego przygotowania nie używa się ani mąki, ani drożdży, proszku do piecznia czy sody, wobec czego nie spodziewajcie się niewiadomo jakich wzrostów, ale jest to chlebek,  który sam w sobie jest smaczny i sycący, a jeszcze lepiej smakuje z pastami typu hummus. Jest  to  świetny dodatek do zup typu krem.  Przechowywany w lodówce przetrzyma nawet tydzień.

Przy okazji odkryłam świetnej jakości oleje roślinne naszej rodzimej produkcji Bieszczadzka Spiżarnia tłoczone z lokalnych zbóż, a więc będących w zgodzie z duchem ajurwedy bliskiej memu sercu i żołądkowi. Dodatkowo oleje te są pakowane w nie dość że ładne to ekologiczne butelki. Polecam zajrzeć na ich stronę internetową, bo można dokonać zakuków online.

Składniki:

Skłaniki na średniej wielkości keksówkę:

miarką jest tu jeden i ten sam kubek/szklanka

kubek płatków owsianych

kubek płatków jaglanych

  • można użyć tylko samych płatków owsianych

1/2 siemienia lnianego

około 100 g suszonych warzyw (u mnie była to mieszanka pomidorów, oliwek, bakłażanów)

łyżeczka soli

łyżka syropu z agawy/ryżowego/klonowego lub miodu

3 łyżki oliwy lub ileju roślinnego

1 i 2/3  kubka przegotowanej letniej wody

 

Przygotowanie:

Suszone warzywa posiekaj drobno i wymieszaj ze wszystkimi skadnikami.  Odstaw na minimum dwie godziny, aby składniki miały okazję się „przegryźć”, a płatki wchłonąć cały płyn.

Formę do pieczenia wysmaruj delikatnie olejem, i przełóż masę. Wyrównaj, dociśnij i upiecz w temp. 180 C przez godzinę na środkowej półce piekarnika.

Po upieczeniu chleb może być jeszcze miękki, daj mu szansę dobrze się wystudzuć i dopiero wtedy zacznij się delektować 🙂

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.