Bezglutenowy kokosowo-malinowy mazurek wielkanocny
Mazurki nie są moją specjalnością, bo prawdę powiedziawszy tylko raz w życiu jadłam taki prawdziwy staropolski, ale to było tak dawno temu, że nawet nie pamiętam z czym był, a jedynie tyle, że bardzo mi smakował, i żałowałam, że u mnie w domu nie było tradycji pieczenia mazurków. Czas więc na moją wiariację na temat mazurka, na spód wykorzystałam swój sprawdzony przepis na ukochane przez wiekszość ciasteczka digestive, a reszta to poprostu moja radosna twórczość 😉
Mazurek jak to mazurek jest słodki, dlatego też ograniczyłam do minimum cukier w spodzie, który jest kruchy, ale dzięki płatkom owsianym nie łamie sie na nim zębów. Połączenie malin i kokosa jest napawające optymizmem, bo to typowe letnie smaki. Całość smakuje jak naprawdę dobry batonik:-)
Życzę Wam smacznych i pogodnych świąt Wielkanonych!
Składniki na standardową, dużą prosotkątną blachę:
warstwa kokososowa:
200 g wiórków kokosowych
100 g cukru
200 mleka kokosowego + 50 ml wody
ciasto:
200 g płatków owsianych
150 g mąki owsianej
30 g cukru
100 ml oleju roślinnego
100 ml mleka roślinnego- u mnie kokosowe
szczypta soli
dodatkowo: 200 g dżemu malinowego lub truskawkowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na masę kokosową dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie ciasta:
Lekko zmiel/zbenduj płatki owsiane.
Ze wszystkich składników zagnieć ciasto.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciastem. Piecz przez 20 minut w temp. 180-190.
Na podpieczonym spodem rozsmaruj dżem.
Następnie równomiernie rozłóż masę kokosową.
Całość wstaw ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 40 minut. Wierzch ma się ładnie zezłocić.
Smacznego 🙂