KUCHNIA

Bigos 4 kapusty

Nietypowy przepis na lekkostrawny  i szybki bigos. Nietypowy bo z dodatkiem kilku rodzajów kapusty takiej jak pekińska. Idealna propozycja na piątkowy obiad 🙂

Składniki na 6 porcji:

400-500 g kapusty kiszonej

400-500 g kapusty pekińskiej (pół dużej główki)

2 kapusty PakChoi

100-150 g cykorii

250 pieczarek, najlepiej brązowych

300 g marchwi (u mnie była to pomarańczowa i fioletowa)

150 g suszonych śliwej

100 g suszonej żurawinu

1-2 cebule

pół łyżeczki wędzonej soli/można pominąć

pół łyżeczki wędzonej papryki

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebule pokrój w kostkę i na dużej patelni podsmaż przez 5 minut, po czym partiami (co 3 minuty) dodawaj porcje pokrojonych ww ćwiartki pieczarek.

W dużym (5 litrowym) garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż pokrojoną w pół plasterki marchewkę (5 minut), mieszaj o czasu do czasu.

Dodaj żurawinę.

Następnie pokrojoną kapustę pekińską,

Po 10 minutach pozostałe kapusty, przyprawy, wymieszaj dokładnie, duś pod przykryciem około 15 minut, a na samym koću dodaj podsmażoną cebulę z pieczarkami.

Najlepiej smakuje podane z pieczywem.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.