KUCHNIA

Bigos z cukinii, patisonów i bobu

20150715_182552[1]Czas cukinii, kabaczków i patisonów uważam za otwarty. Pochwalę się, a co: wsztystkie te cuda są z mojego ogródka #dumna

Składniki (co najmniej 4 bycze porcje):

2 średnie cukinie

4- 5 małych patisonów

3-5  marchewek

2-3 kilka cebule

około pół kilograma bobu

10 śliwek  suszonych śliwek

przyprawy: po łyżeczce: soli, słodkiej  papryki, pieprzu i 1 lub dwie łyżki ciemnego  sosu sojowego

20150715_174348[1]Przygotowanie:

wszystkie warzywa umyć, marchewki obrać, cukinie i patisony pokroić w kostkę razem ze skórką, marchewki w plasterki Do dużego garnka wlewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy bób, podsmażamy minutkę i zalewamy około 1 szklanka wody, przykryć garnek pokrywka i dusić 5-10 minut aby bób zmiękł. Kolejno dodajemy marchew, po 3 minutach resztę warzyw i pokrojone śliwki, doprawić i smażyć aż zmięknie cukinia i patisony. Smakuje na ciepło jak i na zimno!

20150715_182611[1]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *