Bigos z cukinii, patisonów i bobu
Czas cukinii, kabaczków i patisonów uważam za otwarty. Pochwalę się, a co: wsztystkie te cuda są z mojego ogródka #dumna
Składniki (co najmniej 4 bycze porcje):
2 średnie cukinie
4- 5 małych patisonów
3-5 marchewek
2-3 kilka cebule
około pół kilograma bobu
10 śliwek suszonych śliwek
przyprawy: po łyżeczce: soli, słodkiej papryki, pieprzu i 1 lub dwie łyżki ciemnego sosu sojowego
wszystkie warzywa umyć, marchewki obrać, cukinie i patisony pokroić w kostkę razem ze skórką, marchewki w plasterki Do dużego garnka wlewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy bób, podsmażamy minutkę i zalewamy około 1 szklanka wody, przykryć garnek pokrywka i dusić 5-10 minut aby bób zmiękł. Kolejno dodajemy marchew, po 3 minutach resztę warzyw i pokrojone śliwki, doprawić i smażyć aż zmięknie cukinia i patisony. Smakuje na ciepło jak i na zimno!