KUCHNIA

Bigos z jarmużu

20150705_135126[1]

W moim ogródku obrodził jarmuż, zrywając go kombinowałam co tu z niego zrobić drogą dedukcji: jarmuż pochodzi od kapustnych, a a kapusty robi się BIGOS.

Składniki:

około pół kilograma jarmużu

pół kilograma pieczarek

2-3 cebule

2-3 pomidory

kilka suszonych śliwek

przyprawy : sól, pieprz, czosnek suszony, papryka

20150705_102931Przygotowanie:

cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na podgrzane 2 łyżki oleju do dużego garnka, po 3 minutach dodać pokrojone na 4 części pieczarki. Podusić około 10 minut. W międzyczasie poszatkować umyty jarmuż (grubsze ogonki można cały czas dodawać do duszących się pieczarek). Do pieczarek dodać jarmuż, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz śliwki. Dodać około 1 szklanki wody. Dusić pod przykryciem około 20 minut, doprawić. Świetnie smakuje na zimno. Smacznego!

20150705_135126[1]

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *