Bigos z jarmużu
W moim ogródku obrodził jarmuż, zrywając go kombinowałam co tu z niego zrobić drogą dedukcji: jarmuż pochodzi od kapustnych, a a kapusty robi się BIGOS.
Składniki:
około pół kilograma jarmużu
pół kilograma pieczarek
2-3 cebule
2-3 pomidory
kilka suszonych śliwek
przyprawy : sól, pieprz, czosnek suszony, papryka
cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na podgrzane 2 łyżki oleju do dużego garnka, po 3 minutach dodać pokrojone na 4 części pieczarki. Podusić około 10 minut. W międzyczasie poszatkować umyty jarmuż (grubsze ogonki można cały czas dodawać do duszących się pieczarek). Do pieczarek dodać jarmuż, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz śliwki. Dodać około 1 szklanki wody. Dusić pod przykryciem około 20 minut, doprawić. Świetnie smakuje na zimno. Smacznego!
One Comment
Maria
Super, to może być wyśmienite. Nie przypuszczałam, że tak pomysłowo da radę zrobić bigos bez mięsa, żeby nie odczuć jego braku (bo śliwki i pieczarki). W dodatku jarmuż sprawia, że taki bigosik nabiera wartości odżywczych. http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/jarmuz-smaczny-zdrowy-pomyslowy – tutaj o jego pozytywnych właściwościach. Jarmuż to nie tylko doskonałe uzupełnienie diety, ale i nawet lekarstwo na pewne dolegliwości(np. wzrok)