KUCHNIA

Biszkoptowa rolada z domowej roboty nutellą

To jest moja pierwsza rolada w życiu. Co prawda żaden oszałamiający zawujas mi nie wyszedł, bardzie suhi, ale jest trochę ciekawiej niż poprostu tort z masą czekoladową, a już na pewno mniej pracy. Ciasto to poprotu biszkopt, a masa to domowej roboty nutella. Całość zalana czekoladą i upstrzona bajerami. Niby nic takiego, a efet całkiem niezły. Podsumowując: z podanych składników można zrobić tort 3 warstwowy przełożony masą „czekoladową”, albo 40 cm roladę 🙂

Składniki na biszkopt:

600 g mąki pszennej

800 ml mleka sojowego

100 g cukru (użyłam cukru pudru)

50 ml octu jabłkowego

czubata łyżeczka proszki do pieczenia

czubata łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

+ polewa 100 g gorzkiej czekolady

Składniki ma masę „czekoladową”

250 g daktyli

30 g kakao

szczypta soli

około 300 ml wody

lub wersja na bogato z orzechami: http://www.greenscarf.pl/domowa-nutella/

Przygotowanie kremu: daktyle mocz minimum godzinę w gorącej wodzie, odcedź i zblenduj na idealnie gładką masę z pozostałymi składnikami.

Do mleka dodaj ocet i odstaw na 15 minut. Mąkę wymieszaj z suchymi składnikami, a następnie połącz z akwaszonym mlekiem. Całośc dokłądnie ywmieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tradycyjna duża prostokątna blacha, lub tortownica o śrdnicy 22-26 cm).

Piecz biszkopt przez około 40 minut w tem 170 C. W tortownicy o 10 minut dłużej, najlepiej sprawdź patyczniem czy jest suche.

Po upieczeniu wyjmij razem z papierem ciasto, odetnij całą „skórkę” z góry i z boków. Dużym nożem podważ spód, aby móc zrolować ciasto.

Posmaruj wierzch kremem czekoladowym i zroluj ciasto jak sushi.

Całość zwieńcz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.