Biszkoptowa rolada z domowej roboty nutellą
To jest moja pierwsza rolada w życiu. Co prawda żaden oszałamiający zawujas mi nie wyszedł, bardzie suhi, ale jest trochę ciekawiej niż poprostu tort z masą czekoladową, a już na pewno mniej pracy. Ciasto to poprotu biszkopt, a masa to domowej roboty nutella. Całość zalana czekoladą i upstrzona bajerami. Niby nic takiego, a efet całkiem niezły. Podsumowując: z podanych składników można zrobić tort 3 warstwowy przełożony masą „czekoladową”, albo 40 cm roladę 🙂
Składniki na biszkopt:
600 g mąki pszennej
800 ml mleka sojowego
100 g cukru (użyłam cukru pudru)
50 ml octu jabłkowego
czubata łyżeczka proszki do pieczenia
czubata łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
+ polewa 100 g gorzkiej czekolady
Składniki ma masę „czekoladową”
250 g daktyli
30 g kakao
szczypta soli
około 300 ml wody
lub wersja na bogato z orzechami: http://www.greenscarf.pl/domowa-nutella/
Przygotowanie kremu: daktyle mocz minimum godzinę w gorącej wodzie, odcedź i zblenduj na idealnie gładką masę z pozostałymi składnikami.
Do mleka dodaj ocet i odstaw na 15 minut. Mąkę wymieszaj z suchymi składnikami, a następnie połącz z akwaszonym mlekiem. Całośc dokłądnie ywmieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tradycyjna duża prostokątna blacha, lub tortownica o śrdnicy 22-26 cm).
Piecz biszkopt przez około 40 minut w tem 170 C. W tortownicy o 10 minut dłużej, najlepiej sprawdź patyczniem czy jest suche.
Po upieczeniu wyjmij razem z papierem ciasto, odetnij całą „skórkę” z góry i z boków. Dużym nożem podważ spód, aby móc zrolować ciasto.
Posmaruj wierzch kremem czekoladowym i zroluj ciasto jak sushi.
Całość zwieńcz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Smacznego 🙂