Błyskawiczne brownie bez cukru
W niedzielę udało mi się szybciej dotrzeć do domu i z racji zdanego egzaminu postanowiłam wynagrodzić to sobie i na szybko upiekłam brownie, a żeby nie było to bez dodatku cukru 😉
Składniki na małą blaszkę 25x 20 cm:
100 g mąki pszennej
200 g daktyli
1 banan
100 ml mleka roślinnego (sojowe, migdałowe, owsiane)
100 g dowolnego orzechowego masła
łyżeczka proszku do pieczenia
50-100 g orzechów (dowolnych, z grubsza posiekanych)
50 g kakao- 2 czubate łyżki
Przygotowanie:
Posiekaj drobno daktyle i zalej je ciepłym mlekiem.
Jeżeli masz czas to daj się przez 15 minut namoczyć daktylom (będzie łatwiej blendować) a jak nie, to od razu dodaj do tego banana i masło orzechowej. Zeblenduj wszystko na gładką masę.
Do powstałej masy przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj do połączenia składników. Przełóż wszystko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 160-170 C przez nie dłużej niż 20 minut (17-20 minut).
Smacznego!
ps. Mało zdjęć, bo się śpieszyłam do konsumpcji 😉
One Comment
Kulinarne Wyskoki
Wygląda jak prawdziwe, mega kaloryczne brownie! Oczywiście to plus, bo jak dietetyczny wypiek nie odstaje od tradycyjnego, to już się robi miło na sercu 😀