KUCHNIA

Błyskawiczne brownie bez cukru

W niedzielę udało mi się szybciej dotrzeć do domu i z racji zdanego egzaminu postanowiłam wynagrodzić to sobie i na szybko upiekłam brownie, a żeby nie było to bez dodatku cukru 😉

Składniki na małą blaszkę 25x 20 cm:

100 g mąki pszennej

200 g daktyli

1 banan

100 ml mleka roślinnego (sojowe, migdałowe, owsiane)

100 g dowolnego orzechowego masła

łyżeczka proszku do pieczenia

50-100 g orzechów (dowolnych, z grubsza posiekanych)

50 g kakao- 2 czubate łyżki

Przygotowanie:

Posiekaj drobno daktyle i zalej je ciepłym mlekiem.

Jeżeli masz czas to daj się przez 15 minut namoczyć daktylom (będzie łatwiej blendować) a jak nie, to od razu dodaj do tego banana i masło orzechowej. Zeblenduj wszystko na gładką masę.

Do powstałej masy przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj do połączenia składników. Przełóż wszystko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz  na środkowej półce piekarnika  w  temp. 160-170 C przez nie dłużej niż 20 minut (17-20 minut).

Smacznego!

ps. Mało zdjęć, bo się śpieszyłam do konsumpcji 😉

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.