
Bon appetit, czyli lody rabarbarowe
Uprzedzam pytania, te lody nie są kwaśnie, są kwaskowate, i to bardziej w kierunku orzeźwiającym, a nie wykręcają twarzy w grymasie. Cały bajer polega na podpieczeniu rabarbaru, dzięki czemu odparowujemy co zbędne a wydobywamy naturalną słodycz 🙂 ps. Przeszły bardzo pozytywnie testy na dzieciach.
Składniki:
3 zmrożone banany
500-600 g rabarbaru
300 g gęstego mleka kokosowego z puszki (stała część)
*opcjonalnie 50 ml wody różanej
100-150 g cukru
Przygotowanie:
Rabarbar pokrój na kawałki, rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp 2-3 łyżkami cukru i podpiecz przez 30 minut w piekarniku w temp. 180 C.
Upieczony rabarbar przestudź a następnie zblenduj na idealnie gładką masę razem z resztą składników. Przełóż do pojemnika w wstaw do zamrażalnika na minimum 2 godziny.
ps. To różowe to cukier różany.

