KUCHNIA

Bon appetit, czyli lody rabarbarowe

Uprzedzam pytania, te lody nie są kwaśnie, są kwaskowate, i to bardziej w kierunku orzeźwiającym, a nie wykręcają twarzy w grymasie. Cały bajer polega na podpieczeniu rabarbaru, dzięki czemu odparowujemy co zbędne a wydobywamy naturalną słodycz 🙂 ps.  Przeszły bardzo pozytywnie testy na dzieciach.

Składniki:

3 zmrożone banany

500-600 g rabarbaru

300 g gęstego mleka kokosowego z puszki (stała część)

*opcjonalnie 50 ml wody różanej

100-150 g cukru

 

Przygotowanie:

Rabarbar pokrój na kawałki, rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp 2-3 łyżkami cukru i podpiecz przez 30 minut w piekarniku w temp. 180 C.

Upieczony rabarbar przestudź a następnie zblenduj na idealnie gładką masę razem z resztą składników. Przełóż do pojemnika w wstaw do zamrażalnika na minimum 2 godziny.

ps. To różowe to cukier różany.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *