Brokuły w sezamie z makaronem ryżowym
Uwielbiam makaron ryżowy z dwóch powodów: jest bezglutenowy i nie trzeba go gotować, wystarczy dodać do potrawy, wymieszać i odczekać 3-5 minut. Dzisiejszy obiad był koniecznością, bo brokuły zaczęły mi kwitnąć w lodówce, tak to jest jak się w promocji kupuje warzywa, nie zastanawiając, się czy ma się w planach jakieś danie w ciągu najbliższych dni. Tak oto powstał przepyszny, lekki obiad, będący pełną improwizacją.
Składniki na 3 porcje:
kcal na 1 porcję: 380, białko: 12 g, węglowodany 52 g, tłuszcz: 14 g
1 brokuł około 500 g
100 g makaronu ryżowego
50 g mąki kukurrydzianej
3-4 ząbki czosnku
50 g sezamu
sól do smaku
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekane ząbki czosnku, po minucie dodać sezam. Podsmażyć wszystko razem prze 2-3 minuty.
Dodaj różyczki brokuła, podsmaż przez 2-3 minuty i dolej około pół litra wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 5-8 minut.
Do mąki kukurydzianej dodaj 2-3 łyżki wody i zrób papkę.
Do podgotowanych brokułów sos sojowy, sól i kukurydzianą papkę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Zagotuj i wrzuć suchy makaron ryżowy,
Wymieszaj dokładnie. Przykryj garnek pokrywką. Zdejmij z ognia. Odczekaj 3-5 minut aż makaron wchłonie sos i zmięknie.
Gotowe!
Smacznego!


2 komentarze
VEGAnation
Uwielbiam brokuły i makaron ryżowy ale jeszcze ich nie łączyłam w taki sposób! ;D
becky
Czas spróbować, koniecznie! 🙂