KUCHNIA

Brokuły w sezamie z makaronem ryżowym

DSC02788

Uwielbiam makaron ryżowy z dwóch powodów: jest bezglutenowy i nie trzeba go gotować, wystarczy dodać do potrawy, wymieszać i odczekać 3-5 minut. Dzisiejszy obiad był koniecznością, bo brokuły zaczęły mi kwitnąć w lodówce, tak to jest jak się w promocji kupuje warzywa, nie zastanawiając, się czy ma się w planach jakieś danie w ciągu najbliższych dni.  Tak oto powstał przepyszny, lekki  obiad, będący pełną improwizacją.

Składniki na 3 porcje:

kcal na 1 porcję: 380, białko: 12 g, węglowodany 52 g, tłuszcz: 14 g

1 brokuł około 500 g

100 g makaronu ryżowego

50 g mąki kukurrydzianej

3-4 ząbki czosnku

50 g sezamu

sól do smaku

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 łyżki oleju roślinnego

DSC02776

Przygotowanie:

DSC02777

W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekane ząbki czosnku, po minucie dodać sezam. Podsmażyć wszystko razem prze 2-3 minuty.

DSC02778

Dodaj różyczki brokuła, podsmaż przez 2-3 minuty i dolej około pół litra wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 5-8 minut.

DSC02779

Do mąki kukurydzianej dodaj 2-3 łyżki wody i zrób papkę.

DSC02780

Do podgotowanych brokułów sos sojowy, sól i kukurydzianą papkę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Zagotuj i wrzuć suchy makaron ryżowy,

DSC02782

Wymieszaj dokładnie. Przykryj garnek pokrywką. Zdejmij z ognia. Odczekaj 3-5 minut aż makaron wchłonie sos i zmięknie.

DSC02783

Gotowe!

DSC02785

Smacznego!

DSC02787

2 komentarze

Skomentuj VEGAnation Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *