KUCHNIA

Brownie z masłem orzechowym i dżemem

No ca ja Wam będę ściemniać, musiałam sobie porawić humor, a wiadomo że najlepszym poprawiaczem nastroju jest czekolada. Brownie jest dobre zawsze, a to wyszło mi wybitne. Dodatek masła orzechowego i kwaskowatego dżemu idealnie się komponuje i nadaje ciastu wilgoci, zresztą brownie samo w sobie wręcz musi być zakalcowate. Po jednym grzie od razu kąciku ust same podnosza się do góry.

Składniki na małą blaszkę 20×20 cm:

2 tabliczki gorzkiej czekolady

150 g mąki

czubata łyżka masła orzechowego (okoo 50 g)- dodane bezpośrednio do ciasta

1 banan/w wersji wegetariańskiej 2 jajka

150 g (kubek) maki

łyżeczka cynamonu

łyżeczka kardamonu

około 100 g dowolnego dżemu (u mnie domowej roboty z czarnej pożeczki)

czzubata łyżka masła orzechowego

szczypta soli

Przygotowanie:

Zzblenduj banana z masłem orzechowy, w spiżarni odkryłam jeszcze zapasy cukru wanilinowego, więc dorzuciłam dwa opaakowania i to był jedyny dodany cukier.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj do masy bananowej. Wymieszaj,

Do masy czekoladowej przesiej mąkę, przyprawy i szczyptę soli. Wymieszaj.

Przełóć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jest dosyć gliniaste). W kilku miejsca pacnij po łyżeczce dżemu i masła orzechowego.

Przemieszaj razem.

Piecz przez 20 minut w temp 160-170 C na środkowej półce piekarnika. Udekoruj wedle uznania.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.