Brownie z masłem orzechowym i dżemem
No ca ja Wam będę ściemniać, musiałam sobie porawić humor, a wiadomo że najlepszym poprawiaczem nastroju jest czekolada. Brownie jest dobre zawsze, a to wyszło mi wybitne. Dodatek masła orzechowego i kwaskowatego dżemu idealnie się komponuje i nadaje ciastu wilgoci, zresztą brownie samo w sobie wręcz musi być zakalcowate. Po jednym grzie od razu kąciku ust same podnosza się do góry.
Składniki na małą blaszkę 20×20 cm:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
150 g mąki
czubata łyżka masła orzechowego (okoo 50 g)- dodane bezpośrednio do ciasta
1 banan/w wersji wegetariańskiej 2 jajka
150 g (kubek) maki
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kardamonu
około 100 g dowolnego dżemu (u mnie domowej roboty z czarnej pożeczki)
czzubata łyżka masła orzechowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Zzblenduj banana z masłem orzechowy, w spiżarni odkryłam jeszcze zapasy cukru wanilinowego, więc dorzuciłam dwa opaakowania i to był jedyny dodany cukier.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj do masy bananowej. Wymieszaj,
Do masy czekoladowej przesiej mąkę, przyprawy i szczyptę soli. Wymieszaj.
Przełóć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jest dosyć gliniaste). W kilku miejsca pacnij po łyżeczce dżemu i masła orzechowego.
Przemieszaj razem.
Piecz przez 20 minut w temp 160-170 C na środkowej półce piekarnika. Udekoruj wedle uznania.
Smacznego!