Bułeczki drożdżowe z 4xp: pęczakiem, pieczarkami i pietruszkowym pesto
Planuję osiągnąć perfekcję w pieczeniu ciasta drożdżowego, oto kolejny eksperyment. Żeby nie było, wyszły pyszne 😉
Ciasto drożdżowe (składniki na 8 bułek):
450 g mąki pszennej
250 ml mleka roślinnego
100 g masła kokosowego
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
farsz:
kasza pęczak około 100 g suchej
pieczarki około 300 g
2 cebule
pęczek pietruszki
Pieczarki i cebulę ścieramy na tarce (grube oczka), smażymy na oliwie doprawiając pieprzem, szczyptą curry i solą. Dodajemy ugotowaną kaszę i posiekaną pietruszkę.
Wyrabianie Ciasta Standardowo: obudzenie drożdży, wyrabianie ciasta, wyrastanie, znowu wyrabianie (odgazowanie). Ciasto podzieliłam na 8 równych kulek (po 80 g). Każdą rozwałkowałam i nadziewałam.
Bułki „kulamy” w rękach aby naprały ładnego kształtu 😉
Zebranymi brzegami kładziemy były na blaszce.
Pozostawiamy je na blaszce około 30 minut aby ponownie wyrosły. Po czym pieczemy w temp. 180 C około 30 minut.