Bez kategorii

Bułeczki drożdżowe z 4xp: pęczakiem, pieczarkami i pietruszkowym pesto

20150508_125740[1]Planuję osiągnąć perfekcję w pieczeniu ciasta drożdżowego, oto kolejny eksperyment. Żeby nie było, wyszły pyszne 😉

Ciasto drożdżowe (składniki na 8 bułek):

450 g mąki pszennej

250 ml mleka roślinnego

100 g masła kokosowego

25 g świeżych drożdży

szczypta soli

farsz:

kasza pęczak około 100 g suchej

pieczarki około 300 g

2 cebule

pęczek pietruszki

Pieczarki i cebulę ścieramy na tarce (grube oczka),  smażymy na oliwie doprawiając pieprzem, szczyptą curry i solą. Dodajemy ugotowaną kaszę i posiekaną pietruszkę.

Wyrabianie Ciasta Standardowo: obudzenie drożdży, wyrabianie ciasta, wyrastanie, znowu wyrabianie (odgazowanie). Ciasto podzieliłam na 8 równych kulek (po 80 g). Każdą rozwałkowałam i nadziewałam.

20150508_101234[1]

20150508_101251[1]

20150508_101301[1]

20150508_101313[1]

20150508_101323[1]

Bułki „kulamy” w rękach aby naprały ładnego kształtu 😉

20150508_101337[1]

Zebranymi brzegami kładziemy były na blaszce.

20150508_102130[1] Pozostawiamy je na blaszce około 30 minut aby ponownie wyrosły. Po czym pieczemy w temp.  180 C około 30 minut.

20150508_125740[1]Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.