KUCHNIA

Bułeczki pszenno-owsiane

DSC01112

Jaka buła jest każdy widzi. Te są o tyle wyjątkowe, że ciężkie ale puszyste, miękkie w środku ale z chrupiącą skórką, która mięknie z godziny na godzinę, a przede wszystkim się nie kruszą! Testowanie na 6latce wzbudziły zachwyt.

Składniki na 8-10 bułeczek:

330 g mąki pszennej (u mnie standardowo część- 80 g pełnoziarnista)

70 g płatków owsianych

20 g świeżyć drożdży

250 ml mleka sojowego

50 ml oleju roślinnego (3-4 łyżki)

40 ml syropu trzcinowego/klonowego/z agawy

pół łyżeczki soli

DSC01081

Przygotowanie:

Odłóż łyżkę płatków do posypania bułeczek a resztę zmiel w blenderze lub młynku.

DSC01082

Drożdże rozpuść w 50 ml ciepłego mleka z odrobiną słodkiego syropu i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem.

DSC01083

Pozostałe 150 ml mleka dobrze podgrzej i połącz w jednej misce ze zmielonymi płatkami owsianymi, olejem, solą i syropem trzcinowym.

DSC01084

Dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę aż masa się zwiąże i przestygnie. Zajmie to dokładnie tyle czasu, co budzenie się drożdży w międzyczasie.

DSC01085

Połącz wszystkie składniki (mąki, papkę owsianą i drożdże) w jednej misce.

DSC01092

Zagnieć ciasto.

DSC01093

Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem, aż ciasto podwoi swoją objętośc (około 1,5 h).

DSC01099

Wyrośnięte ciasto wyrób chwilę, podziel na równe części i uformuj bułeczki.

DSC01102

Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj szmatką i pozostaw na 20-30 minut do ponownego wyrastania.

DSC01103

Piecz bez termoobiegu w temp. 190-200 C na środkowej półce piekarnika przez 15 minut.

DSC01105

Smacznego!

DSC01108

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.