Bułeczki z cukinią i marchewką
Bułeczki upiekłam do chłodnika czosnkowego (ok, przyznam się, żadnego pieczywa nie było w domu i coś musiałam na szybko wykombinować- było gotowe jak zupa przestygła;-)).
Składniki na około 14 szt. :
250 g przesianej mąki pszennej (ja wymieszałam 200 g pszennej z 50 g razowej)
200 g startej cukinii
150 g startej marchewki
200 ml niesłodzonego mleka sojowego (lub innego mleka roślinnego)
opakowanie 7 g proszku dopieczenia
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
płaska łyżeczka soli
60 g pestek dyni
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
3-4 łyżki oleju
Siemię lniane zalać 6 łyżkami gorącej wody, wymieszać i odczekać 5 minut aż się zrobi glut. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę, dodać starte warzywa i pestki dyni.
Mleko wymieszać dokładnie z „glutem” lnianym i dodać do mąki, wymieszać widelcem.
Rozgrzać piekarnik do 210 C. Posmarować delikatnie formę do bułeczek.
piec 25- 30 minut.
Bułeczki wyjąc ostrożnie podważając np wykałaczką, wystudzić na kratce.
ps. Dzięki temu że są wilgotne to buły są dobre na drugi dzień w przeciwieństwie do klasycznych słodkich muffinek.
Smacznego!