KUCHNIA

Bułeczki z cukinią i marchewką

20150804_183358[1]Bułeczki upiekłam do chłodnika czosnkowego (ok, przyznam się, żadnego pieczywa nie było w domu i coś musiałam na szybko wykombinować- było gotowe jak zupa przestygła;-)).

Składniki na około 14 szt. :

250 g przesianej mąki pszennej (ja wymieszałam 200 g pszennej z 50 g razowej)

200 g startej cukinii

150 g startej marchewki

200 ml niesłodzonego mleka sojowego (lub innego mleka roślinnego)

opakowanie 7 g proszku dopieczenia

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

płaska łyżeczka soli

60 g pestek dyni

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

3-4 łyżki oleju

20150804_172619[1]Przygotowanie:

Siemię lniane zalać 6 łyżkami gorącej wody, wymieszać i odczekać 5 minut aż się zrobi glut. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę, dodać starte warzywa i pestki dyni.

20150804_174601[1]

Mleko wymieszać dokładnie z „glutem” lnianym i dodać do mąki, wymieszać widelcem.

20150804_174847[1]Rozgrzać piekarnik do 210 C. Posmarować delikatnie formę do bułeczek.

piec 25- 30 minut.

20150804_182830[1]Bułeczki wyjąc ostrożnie podważając np wykałaczką, wystudzić na kratce.

20150804_183454[1]ps. Dzięki temu że są wilgotne to buły są dobre na drugi dzień w przeciwieństwie do klasycznych słodkich muffinek.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.