Bez kategorii

Bułgarska Banica wersja wegańska

20150726_135257[1]W oryginale jest to danie wywodzące się z kuchni bułgarskiej, ja zrobiłam swoją wersję wegańską. Bardzo sycące smaczne zarówno na ciepło jak i zimno, według mnie nadaje się idealnie na zabranie na przysłowiowego girlla bo fajnie się „kupy” trzyma .

Składniki:

500 g przesianej mąki pszennej

1 banan

150 ml ciepłej wody

płaska łyżeczka soli

2 łyżki oliwy/oleju

pęczek zieleniny dowolnie: bazylia, koperek, oregano, tymianek (to samo zielsko zastosować w farszu)

20150726_121542[1]Przygotowanie ciasta:

Banana zblendować razem z zielskiem, na taka oto breję :

20150726_122221[1]Mąkę przesiać do dużej miski, jak widać moja asystentka wspierała mnie dziś tylko emocjonalnie

20150726_122308[1]Do mąki dodać bananową papkę, sól i część wody

20150726_122418[1]

Zagnieść i dodać resztę wody, niech was nie kusi dodawać więcej mąki, początkowo ciasto się klei ale po chwili cierpliwego zagniatania mąka wchłonie wodę, jeżeli nadal się lepi to po trochu dodawać ewentualnie mąkę

20150726_122524[1]

tak przygotowane ciasto:

20150726_123113[1]rozpłaszczyć dodać dwie łyżki oliwy i zagnieść ponownie, oprószy delikatnie mąką i zawinąć w papier do pieczenia.

Przygotowanie farszu:

2 kostki tofu wędzonego

kilka ząbków czosnku

50 ml oliwy

pęczek zielska

20150726_124329[1]Wszytko razem zblendować w gładką masę.

20150726_125014[1]

Ciasto podzielić na 3 równe części, kolejno rozwałkowywać na możliwie najcieńsze ciasto,

20150726_125726[1]Smarować farszem

20150726_125818[1]Zawinąć rulon i ułożyć ślimaka w żaroodpornym naczyniu

20150726_125858[1]Tak przygotowanego:

20150726_130721[1]posmarować olejem i piec 40-50 minut w 180 C.

20150726_134832[1]Smacznego!

20150726_135240[2]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *