Buły z jabłkami
Sezon jabłkowy uznaję za otwarty. To nasze dzisiejsze śniadanie: drożdżowe buły z jabłkami, wyglądają może niepozornie, ale cały bajer mają w środku.
Składniki ( na 6 szt średniej wielkości bułeczek):
150 g mąki pszennej
50 g mąki pszennej razowej
10 g świeżych drożdży
100 ml mleka roślinnego
3 łyżki syropu klonowego (lub innego płynnego słodu)
3 łyżki oleju roślinnego
2 duże jabłka lub 4 małe (około 300 g w sumie)
rodzynki
łyżką maki ziemniaczanej (ja użyłam z tapioki)
2 łyżki cukru
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru, odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Do miski wrzucić mąki, 2 łyżki oleju, 2 łyżki syropu klonowego, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić cisto w ciepłe miejsce po przykryciem aż podwoi swoją objętość (około 60 minut).
W tym czasie przygotować farsz: jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę wielkości rodzynek. Połączyć razem jabłka, rodzynki, 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę syropu klonowego, pozostały cukier i mąkę z tapioki.
Po czasie wyrastania ciasta ponownie chwilkę je wyrobić i podzielić na tyle części ule chcemy bułeczek, w moim przypadku było to 6.
Każdą porcję ciasta rozwałkować, nałożyć łyżką porcję farszu i uformować bułki.
Ułożyć buły w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.