KUCHNIA

Buły z jabłkami

20151003_080758[1]Sezon jabłkowy uznaję za otwarty. To nasze dzisiejsze śniadanie: drożdżowe buły z jabłkami, wyglądają może niepozornie, ale cały bajer mają w środku.

20151003_080856[1]

Składniki ( na 6 szt średniej wielkości bułeczek):

150 g mąki pszennej

50 g mąki pszennej razowej

10 g świeżych drożdży

100 ml mleka roślinnego

3 łyżki syropu klonowego (lub innego płynnego słodu)

3 łyżki oleju roślinnego

2 duże jabłka lub 4 małe (około 300 g w sumie)

rodzynki

łyżką maki ziemniaczanej (ja użyłam z tapioki)

2 łyżki cukru

20151002_172059[1]Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru, odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Do miski wrzucić mąki, 2 łyżki oleju, 2 łyżki syropu klonowego, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto.

20151002_175114[1]

Odstawić cisto w ciepłe miejsce po przykryciem aż podwoi swoją objętość (około 60 minut).

20151002_202126[1]W tym czasie przygotować farsz: jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę wielkości rodzynek. Połączyć razem jabłka, rodzynki, 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę syropu klonowego, pozostały cukier i mąkę z tapioki.

20151002_172754[1]Dokładnie wymieszać.

20151002_172942[1]Po czasie wyrastania ciasta ponownie chwilkę je wyrobić i podzielić na tyle części ule chcemy bułeczek, w moim przypadku było to 6.

20151002_202552[1]

Każdą porcję ciasta rozwałkować, nałożyć łyżką porcję farszu i uformować bułki.

20151002_202610[1]

20151002_202623[1]20151002_202635[1]Ułożyć buły w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

20151002_203130[1]Po czym upiec w temp. 200 C około 30 minut.

20151003_080802[1]Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.