KUCHNIA

Burgery z marchewki i groszku

Burgery roślinne to już chyba klasyka w kuchni roślinnej. W sklepach obecnie można dostać całkie przyzwoite gotowce, ale ja i tak wolę te domowej roboty. Dzisiejsze to wariacja na temat marchewki z groszkiem, czyli są delikae w smaku i lekkostrawne. Można je jeść na zimno, podpiekać na grillu, jeśc z bułą czy też podać klasyczny obiad i z zaserwować je z ryżem.

Składniki na 8 burgerów:

około pół kg marchwi

puszka groszku

100 g płatków owsianych  lub mąki

2 cebule

2 łyżki ulubionej mieszanki przypraw (papryka, kumin, kurkuma, czosnek, pieprz)

łyżeczka soli

Przygotowanie:

Marchew zetrzyj na tarce. Cebule posiekaj w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, przez kilka sekud podsmaz przyprawy, następnie dodaj cebulę. Smaż przez 3 minut cały czas mieszając. Kolejno dodaj startą marchew, duż wszystko razem pod przykryciem około 10 minut.

Zdejmij patelnię z ognia, dodaj płatki i groszek. Przemieszaj wszystko, przykryj i poczekaj 5 minut aż płatki wchłoną wilgoć.

Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia układaj uformowane kotleciki (3 czubate łyżki na porcję). Dla użyskania ładnego, regularnego kształu uzywam obręczy cukierniczej.

Piecz burgery około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.

Smacznego!

 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.