
Cebularze/cebulaki czyli smaki regionów zamojszczyzny
Cebularze czy też cebulaki to pochodzące z kuchni białostockich Żydów wytrawne drożdżówki z nadzieniem cebulowym. Postanowiłam jej zrobić, gdy jedna z moich uczennic opowiadała o rodzinnych stronach męża (Zamościu) i jak podczas ostatniej wizyty raczyli się właśnie tym regionalnym daniem. Widziałam piękne zdjęcia, gdzie cebularze były podane na śnieżnobiałej porcelanie i serwowane jak najbardziej wykwintne danie. Powiedzenie: Cudze chwalicie, swego nie znacie, doskonale tu pasuje, Włosi mają Cecinę, a my cebulaki 🙂
Jest to idealna propozycja na kolację czy też jako dodatek do np. zupy grzybowej. O dziwo na drugi dzień smakują jeszcze lepiej, co jest fenomenem, jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe. Bez obaw możecie zabrać ze sobą do pracy, bo mimo że cebula gra tu główne skrzypce to jest ona podsmażana, następnie duszona i pieczona, więc cały swój „smrodek” traci i zostawia lekko słodką nutę.
ps. Dziekuję Czesiu, Misiek zachwycony, jest to kolejna drożdżówka za jaką zrobi wszystko 😉
Składniki na 8-10 sztuk:
500 g mąki pszennej
250 ml mleka u mnie sojowe
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
50 ml oleju roślinnego (u mnie kukurydziany)
50 g drożdży świeżych
Nadzienie:
około 1 kg cebuli
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
50 ml wody
dodatkowo: 2 łyżki maku

Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem. Odstaw na 15-20 minut aż się obudzą.
Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj zaczyn drożdżowy, olej i zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godzin aby podwoiło swoją objętość.

Na dużej patelni rozgrzej olej i przez 3 minut podsmażaj cebulę. Następnie dodaj pieprz i sól.
Gdy cebula będzie już miała idealny złoty kolor dodaj wody i duś przez 2-3 minuty.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat. Zagnieć chwilę, aby je odgazować i podziel na równe części. Z każdej części uformuj okrągły placek (wałkując lub rozciągając w jak pizzę), a na środku umieść porcję farszu cebulowego (kopiasta łyżka). Całość posyp makiem. Gdy cebularze będą już przygotowane odstaw je jeszcze na 15 minut aby podrosły.
Rozgrzej piekarnik do 180 C i piecz cebulaki około 20 minut (do ładnego przyrumienienia) na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu).

