KUCHNIA

Cebularze/cebulaki czyli smaki regionów zamojszczyzny

Cebularze czy też cebulaki to pochodzące z kuchni białostockich Żydów wytrawne drożdżówki z nadzieniem cebulowym. Postanowiłam jej zrobić, gdy jedna z moich uczennic opowiadała o rodzinnych stronach męża (Zamościu) i  jak podczas ostatniej wizyty raczyli się właśnie tym regionalnym daniem.  Widziałam piękne zdjęcia, gdzie cebularze były podane na śnieżnobiałej porcelanie i serwowane jak najbardziej wykwintne danie. Powiedzenie: Cudze chwalicie, swego nie znacie, doskonale tu pasuje, Włosi mają Cecinę, a my cebulaki 🙂

Jest to idealna propozycja na kolację czy też jako dodatek do np. zupy grzybowej. O dziwo na drugi dzień smakują jeszcze lepiej, co jest fenomenem, jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe. Bez obaw możecie zabrać ze sobą do pracy, bo mimo że cebula gra tu główne skrzypce to jest ona podsmażana, następnie duszona i pieczona, więc cały swój „smrodek” traci i zostawia lekko słodką nutę.

ps. Dziekuję Czesiu, Misiek zachwycony, jest to kolejna drożdżówka za jaką zrobi wszystko 😉

Składniki na 8-10 sztuk: 

500 g mąki pszennej

250 ml mleka u mnie sojowe

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru

50 ml oleju roślinnego  (u mnie kukurydziany)

50 g drożdży świeżych

Nadzienie:

około 1 kg cebuli

łyżeczka soli

łyżeczka pieprzu

3 łyżki oleju roślinnego do smażenia

50 ml wody

dodatkowo: 2 łyżki maku

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem. Odstaw na 15-20 minut aż się obudzą.

Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj zaczyn drożdżowy, olej i zagnieć gładkie ciasto.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godzin aby podwoiło swoją objętość.

                                                         W  międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w grubą kostkę. 

Na dużej patelni rozgrzej olej i przez 3 minut podsmażaj cebulę. Następnie dodaj pieprz i sól.

Gdy cebula będzie już miała idealny złoty kolor dodaj wody i duś przez 2-3 minuty.

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat. Zagnieć chwilę, aby je odgazować i podziel na równe części. Z każdej części uformuj okrągły placek (wałkując lub rozciągając w jak pizzę), a na środku umieść porcję farszu cebulowego (kopiasta łyżka). Całość  posyp makiem. Gdy cebularze będą już przygotowane odstaw je jeszcze na 15 minut aby podrosły.

Rozgrzej piekarnik do 180 C  i piecz cebulaki około 20 minut  (do ładnego przyrumienienia) na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.